Od revitalizacije Dite i Konjuha zasad ništa

Od revitalizacije Dite i Konjuha, bar za sada, nema ništa. Vlada Federacije ne želi da preuzme dio većinskog paketa dionica u Konjuhu. Ukoliko Vlada Tuzlanskog kantona bude odlučila da sama krene u ove procese, preuzimanje većinskog prava upravljanja u ovim firmama neće biti moguće prije izbora.
Radna grupa za Konjuh i Ditu završila je svoj dio posla. Jasna zakonska procedura mora biti ispoštovana prilikom preuzimanja većinskog paketa dionica u Diti i Konjuhu. Sve se mora, utvrdili su, odvijati putem javnog poziva i tendera.
“U pitanju je procedura koja se tiče brokerskih kuća, načina preuzimanja dionica, što se opet tiče institucije kao što je Registar vrijednosnih papira, brokerske kuće…”, objašnjava kantonalni Bahrija Umihanić
Ništa konkretno se, najvjerovatnije, neće dogoditi prije oktobarskih izbora.
Umihanić dodaje da je u u ovom trenutku teško bilo šta reći i naglašava kako ima uključenih mnogo institucija.
Ipak, Vlada Federacije ne želi biti uključena u preuzimanje jedne trećine dionica u Konjuhu.
“Ministar Erdal Trhulj izražava bojazan da se radi o retrogradnom procesu, o procesu reprivatizacije, i da bi on mogao otvoriti i mnoge druge procese”, pojašnjava Umihanić.
“Mi smo svjesni toga da je je ovo borba – ko će pobrati političke poene na Konjuhu”, kaže Mujo Gavranović, potpredsjednik Sindikata Fabrike namještaja Konjuh Živinice
Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Fabrike deterdženata Dita, podsjeća na mnogo obećenja: Bilo nam je obećano da će Ditu biti pokrenuta 1. maja. Pa 20 maja. Evo, prođe juni. Sve je manje nade među radnicima da će doći do pokretanja Dite”.
Još manje vjeruju u Vladin plan da Dita, sa novim menadžmentom i u vlasništvu Harisa Abdurahmanovića, ima budućnost. Tvrde da Ditom više ne može upravljati čovjek koji je, navodno, odgovoran za kriminal i višemilionske obaveze prema radnicima.
Ni radnici Konjuha nisu optimistični. Gavranović tvrdi da je najveća prijetnja Konjuhu općinska administracija
“Mi to znamo. Građevinska mafija jedva čeka da se Konjuh makne. Imamo načelnika općine koji nije zainteresovan za Konjuh. Od februarskih protesta nije pozvao telefonom da upita šta je sa Konjuhom”, priča Gavranović.
A od februarskih protesta se u njihovim životima ništa nije promijenilo. Agonija i traje i trajat će do izbora, ali i poslije njih, no tada političarima više neće biti važni.

Federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close