Od pšenice, kukuruza, raži, ječma i povrća neće biti ništa

Poljoprivredni stručnjaci u BiH, ali i narod, u strahu su. Osim što su katastrofalne poplave odnijele živote, porušile stotine kuća, potrgale puteve, ova i naredna godina u BiH mogle bi biti gladne.

Najteže stanje

Razmjere štete na poljoprivrednim usjevima plodnih bosanskohercegovačkih žitnica Lijevče polje, Posavina, Semberija, Pousorje, Sprečko polje, još se ni izbliza ne mogu ni sagledati, a ni procijeniti.

– Od ozimih usjeva, pšenice, raži i ječma, neće biti ništa. Morat će se posegnuti za uvozom. Na poplavljenim područjima uništeno je i povrće koje je već bilo prispjelo za upotrebu. Uništena su i zasijana polja pod kukuruzom. Najveći gubitnici i ovog puta bit će vrijedni poljoprivrednici, koji su u sjetvu uložili veliki novac i trud, a sada su ostali bez igdje ičega – kaže inžinjer poljoprivrede Rasim Husić iz ZZ “Gračanka” u Gračanici.

Poljoprivrednici su očajni i nemoćni da bilo šta sami učine. U Posavini i Semberiji, gdje je trenutno stanje najteže, uništena su polja tek zasijanog kukuruza i on će se, ako ne prođu svi rokovi, moći presijati ili zasijati silažni kukuruz za stočnu ishranu. Ali, i za to trebaju novac, pogonsko gorivo za poljoprivrednu mehanizaciju, sjeme, mineralno đubrivo.

– Pitanje je hoće li kantonalne, entitetske vlade i država konačno sada, kada je najpotrebnije, uprijeti u dušu poljoprivredniku i poticajima, novčanom pomoći, isplatom odštete na direktnim primjerima, pokazati da su uz poljoprivrednika ili će se sve završiti na obećanjima. Dosadašnja iskustva nisu na našoj strani – kaže poljoprivrednik Fadil Ahmetašević iz Lohinje Donje.

Ahmetašević: Ostao bez ičega

 On je na svom imanju i parcelama koje je uzimao pod zakup godišnje znao proizvesti stotine tona kvalitetnog povrća.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close