Maglajlije tvrde da im ne daju hranu i vodu koja dolazi u grad

Prava drama odvija se ovih dana u Maglaju. Nakon katastrofalnih poplava, stanovnici se bore da dođu do hrane, vode i osnovnih potrepština, koje su u grad stigle u ogromnim količinama, međutim ne dolaze do unesrećenih građana

Šokantan snimak na kojem se vidi građanin koji moli za hranu govoreći da su mu djeca i unučad gladna pojavio se na YouTubeu.

Riječ je o Zlatanu Latifoviću koji je došao na jedan od glavnih punktova u kojem stiže humanitarna pomoć, a kojim rukovodi ogranak Merhameta u Maglaju.

Latifoviću je rečeno da hrane nema na što se on pobunio govoreći da je “upravo vidio pun automobil hrane”. Intervenirala je i policija koja je Latifovića pokušala silom odvesti, jer je automobilom blokirao put.

Zlatan Latifović u izjavi za naš portal tvrdi da je policija pretukla njega i njegovu rodicu, međutim iz MUP-a ZDK to demantiraju, te potvrđuju da je Latifović lišen slobode radi vrijeđanja, drskog ponašanja i prijetnji upućenih trećoj osobi.

“Na spornom punktu jučer nije bila distriburana humanitarna pomoć. Osoba L. Z. je, međutim, u jednom trenutku došla i počela praviti probleme, tako da su ispunjeni svi uvjeti za njegovo lišavanje slobode”, kaže za Klix.ba glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Ahmić.

Saznajemo da je Latifović u više navrata imao problema s policijom.

Maglajlija Armin Hrnjić potvrdio nam je da se nakon katastrofalnih poplava u ovom gradu dešavaju užasne stvari, te da se pojedini žele okoristiti nesrećom koja je zadesila ovaj grad.

Hrnjić je od prvog dana bio uključen u spašavanje svojih sugrađana, a zatim i u dijeljenje pomoći. Međutim, nakon svega što je vidio razočaran je i ogorčen, te je odustao od svega i vratio se na posao u Natron-Hayat.

Kako kaže u Maglaj je stigla ogromna količina hrane, vode i ostalih potrepština, a većina toga smještena je u prostorijama fabrike Primus.

Odgovornost da čuva i dijeli humanitarnu pomoć preuzeo je Regionalni odbor Merhameta čiji je rukovodilac Atif Spahić.

Hrnjić kaže da Spahić zloupotrebljava nesreću kako bi ostvario ličnu korist.

“Taj čovjek ima dvije trgovine u Maglaju i vjerovatno humanitarnu pomoć namjerava prodavati. Bio sam svjedok kada je vraćao ljude govoreći im da nema hrane, a garantujem da u Primusu ima najmanje pet šlepera pomoći”, kaže razočarani Hrnjić.

On apeluje na sve ljude dobre volje koji žele pomoći ugroženom stanovništvu Maglaja da je predaju lično unesrećenima.

Iz Merhameta su nam rekli da hranu u Primusu nisu htjeli dijeliti dok se ne napravi detaljan zapisnik o tome šta je sve stiglo od humanitarne pomoći. Također, u centralu Merhameta stigla je informacija o incidentu koji se dogodio jučer u Maglaju i optužbama Arjane Latifović (kćerka Zlatana Latifovića) na račun Spahića. Formirana je i komisija koja će utvrditi činjenice i raditi na poboljšanju protok humanitarne pomoći.

Predsjednik Merhameta, Hajrudin Šahić, na putu je za Maglaj gdje će o ovom incidentu razgovarati sa Spahićem, ali i sa nadležnima u maglajskoj policiji i kriznom štabu.

“Spahić je, na zahjtev predsjednika HO Merhamet MDD, dao izjavu o pomenutom incidentu. Prema njegovim riječima, do incidenta je došlo kada je grupa građana nasrnula na skladište, pokušavajući da provali unutra, što je spriječila policija i uhapsila osobu čije je ime Zlatan Latifović. Spahić je u svojoj izjavio naglasio da se pomoć u pomenutom skladištu ne dijeli, nego se, shodno odluci Kriznog štaba Maglaja, dostavlja Crvenom križu koji na punktovima u gradu dijeli pomoć iz ovog, a i druga dva centralna skladišta”, ističu iz Merhameta.

Iz ove humanitarne organizacije mole građane da, ukoliko budu svjedoci bilo kakvih incidenata ili nezakonitih radnji i žrtve osoba koje se predstavljaju kao humanitarci ili volonteri Merhameta obavijeste centralu HO Merhamet MDD u Sarajevu na telefon 033/236-527.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close