-TopSLIDENogometSport

Od naredne sezone nova pravila u utvrđivanju konačnog plasmana u Premijer ligi

Da više ne bi dolazilo do zabune

U Sarajevu je jučer održana sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj je doneseno nekoliko bitnih odluka vezanih za narednu premijerligašku sezonu.

Članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine usvojili su Propozicije, Pravilnik i Kalendar takmičenja za narednu sezonu Između ostalog usvojeno je i novo pravilo “zaštićenog godišta” prema kojem će premijerligaški klubovi utakmice morati početi sa dvojicom bosanskohercegovačkih igrača rođenim 2000. i mlađim s tim da jedan na terenu mora biti tokom cijelog susreta.

Međutim, to nije sve, odnosno kako SportSport.ba saznaje usvojene su i promjene vezane za utvrđivanje plasmana. Pravilo o kojem se u bosanskohercegovačkoj javnosti posljednjih mjeseci mnogo raspravljalo jer je postojala mogućnost da Borac i Sarajevo sezonu završe sa istim brojem bodova, a koje je vezano za utvrđivanje mjesta na tabeli koje odlučuje o prvaku, putnicima u Evropu i niži rang, “doživjelo” je određene promjene.

Tako će se u pomenutom slučaju i dalje gledati međusobni susreti, samo što pogodak u gostima više neće vrijediti dvostruko.

Dakle, ukoliko se desi da recimo dvije ekipe sezonu završe sa istim brojem bodova, prvak će biti ona ekipa koja je osvojila više bodova u međusobnim susretima. Ukoliko i u tom slučaju budu poravnate, onda će odlučivati gol razlika s tim što više pogodak na strani neće vrijediti dvostruko.

Ako bi i nakon toga ekipe bile izjednačene odlučivala bi ukupna gol razlika u prvenstvu.

Podsjetimo, 1. kolo naredne sezone igra se 17. jula, u prvom dijelu sezone biće odigrano 19 kola s tim da će se 19. igrati 4. i 5 decembra.

Drugi dio sezone počinje 26. februara naredne godine, a posljednje 33. kolo igrat će 29. maja. Finale Kupa biće odigrano deset dana ranije. U Kupu će se u četvrtfinalu i polufinalu igrati po dva meča, a u šesnaesti i osmini finala, te finalu igrat će se jedan meč.

SportSport

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close