-TopSLIDENogometSport

Od izbjegličkog broda do polufinala Europske lige

Donedavno izbjegličko dijete, Ebrima Darboe je nastupom za Romu ispisao predivnu ljudsku priču

Ne računajući neke otočne države, Gambija je površinom najmanja država Afrike. Smještena je u Zapadnoj Africi, doslovno unutar Senegala: graniči samo s tom zemljom, okružena njome sa svih strana, uz mali obalni pojas uz Atlantski ocean. Vrlo je siromašna zemlja, s osam puta manjim nominalnim BDP-om po glavi stanovnika od Bosne i Hercegovine i šest do sedam puta manjim paritetom kupovne moći od BiH.

Nešto više od dva milijuna stanovnika, pored siromaštva, suočeno je i sa društvenom zaostalošću i niskim stupnjem ljudskih prava. O tome, između ostaloga, govori i raširenost prakse ženskog obrezivanja, koja pogađa apsolutnu većinu gambijskih djevojčica i djevojaka.

Nije čudo da mnogi Gambijci žele napustiti svoju zemlju, zbog čega se neki od njih odvažuju na duga, opasna i neizvjesna putovanja prema Evropi. Jedan od njih, Ebrima Darboe, natjeran siromaštvom, glađu i željom da pomogne obitelji, s 14 godina života odlučio se na takav put, sâm, ostavivši iza sebe majku udovicu, dvije sestre i brata. Autobusom je prešao tisućama kilometara dugačak put od Gambije do Libije, gdje su ga trgovci ljudima doveli u izbjeglički kamp. U Libiji je prošao brojne torture prije nego je uspio da se ukrca na migrantski brod prema Siciliji.

Iscrpljen i pothranjen, na Siciliji je doveden u prihvatni centar Sustava za zaštitu izbjeglica i tražitelja azila, da bi ga zatim odlučila prihvatiti obitelj iz jednog gradića 80-ak kilometara sjeveroistočno od Rima. Tu je nastavio igrati nogomet, gdje su u jednoj lokalnoj utakmici primijetili njegov talent. Riječ o njemu došla je do nogometnog kluba Roma, koji je odlučio da ga primi u svoj omladinski pogon i pruži mu sve potrebne uvjete za život i rad. Novac koji je dobio od prvog ugovora poslao je obitelji u Gambiju.

Nije mogao zaigrati za Romu dok mu nije službeno dodijeljen status izbjeglice. Prvi nastup u prvoj talijanskoj ligi imao je 2. svibnja na utakmici Rome protiv Sampdorije, a 6. svibnja je zaigrao u polufinalnoj utakmici Europske lige, u susretu Rome protiv Manchester Uniteda. 6. lipnja mu je 20. rođendan.

„Istina je da sam morao proći kroz dugačko i teško putovanje da bih došao ovdje, ali otkako sam u Italiji, moj život se promijenio“, izjavio je nakon utakmice. „Imao sam prilično neobičan period.“


Prometej.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close