Od dividendi javnih preduzeća u federalni budžet samo 108 miliona

Budžetski prihodi prošle godine u Federaciji bili su 13 posto manji u odnosu na planirane. Najveće smanjenje odnosi se na prihode od dividendi u javnim preduzećima.
Prihodi od dividendi i udjela u profit u javnim preduzećima, koji su za 2013. godinu planirani u iznosu od 188 miliona KM, realizovani su iznosu od 108 miliona KM.
Ostvarena dobit otišla je tamo gdje je bila najpotrebnija – na pokrivanje budžetskih rupa, s obzirom na prekomjernu javnu potrošnju, objašnjava resorni ministar.
“Nerealno je bilo planirano, a prihodi od dividendi su prihodi kao i svi ostali prihodi, proračunski prihodi, i oni služe da bi se mogli izvršiti proračunski rashodi i izdaci”, kaže Ante Krajina.
BH Telecom jedno je od strateških infrastrukturnih preduzeća koje je i dalje u većinskom državnom vlasništvu. Prošle godine ostvarilo je dobit 110 miliona maraka i uplatilo 14 miliona poreza. 90 posto dobiti ide većinskom vlasniku.
“100 miliona je BH Telekom dao u budžet, ovi ostali nisu ni 8 miliona dali. Drugi su podbacili, govorim o državnim firmama – Elektoprivreda, HT Mostar, Aerodrom, Željeznice…”, kaže Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma.
Da postoji ekonomska politika, dobit bi se usmjeravala u investicije i nova radna mjesta.
“Samo na taj način omogućava se razvoj jednog privrednog subjekta, a nikako samo za golu potrošnju”, kaže Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.
Udruženje nezaposlenih u BiH najavilo je mirne proteste za 15. april ispred zgrade Parlamenta Federacije. Nezaposlenost i deficit sve su veći, a prihodi opadaju jer nema transparentnih investicija usmjerenih na projekte zapošljavanja.

FTV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close