Holandija odredila po 20 hiljada eura odštete porodicama ubijenih Bošnjaka

Vlada Holandije je odredila visinu odštete koja bi trebala biti isplaćena porodicama Bošnjaka, ubijenih u Srebrenici 1995. godine, koja iznosi 20.000 eura u jedinačnom slučaju, a nakon spora dugog oko deceniju pokrenutog od strane Hasana Nuhanovića, bišeg prevodioca u holandskom bataljonu, javlja Anadolija.

Ministarstvo odbrane Holandije saopćilo je da će holandske vlasti ukupno platiti 80.000 eura porodicama  ubijenih, dok je njihov advokat rekao da su razočarani određenim iznosom novca.

Pravna borba Hasana Nuhanovića, čiju su porodicu holandski vojnici predali trupama Ratka Mladića u vrijeme dok je Nuhanović radio kao prevodilac u vojnoj bazi Holandije (Dutchbat) u okviru misije Ujedinjenih nacija, i članova porodice Rize Mustafića, koji je poginuo dok je radio kao električar, počela je 2002. godine.

Holandija je optužena da nije branila Bošnjake tokom genocida u Srebrenici, a članovi porodica stradalih podigli su tužbe prije nekoliko godina, tražeći odštetu.

Nastavlja se suđenje u kojima su članovi Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” optužili Holandiju u ime 8.000 žrtava.

Trupe pod komandom Ratka Mladića, kojemu se pred Haškim tribunalom sudi za, između ostalog, genocid u Srebrenici i zločin protiv čovječnosti, ušle su u Srebrenicu 11. jula 1995. godine. Tokom samo nekoliko dana u tom gradu ubijeno je oko osam hiljada Bošnjaka.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close