Brisel spremio novi set za BiH

Evropska unija spremila je novi set zaključaka o Bosni i Hercegovini o kojima će u ponedjeljak raspravljati ministri spoljnih poslova država članica EU, potvrdila je za bh. novinsku agencija Patria (NAP) Maja Kocijančić, portparol visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton.

BiH će, kako je ranije najavljeno, biti na dnevnom redu sjednice Savjeta za spoljne poslove EU, prenosi NAP.

Debata o situaciji u Bosni i Hercegovini i o eventualnom novom pristupu prema BiH traje već sedmicama u Briselu i ove sedmice su se unutar radnih tijela Savjeta EU iskristalizirali zaključci koji će biti predloženi šefovima diplomatija na usvajanje. Predloženi zaključci još uvijek nisu objavljeni u javnosti.

Kocijančić ističe da će zaključci tretirati aktuelnu političku situaciju u BiH, te poziciju Evropske unije.

Na pitanje da li zaključci tretiraju i pitanje nove strategije EU prema BiH onda odgovara pitanjem.

‘’Ne znam šta za vas u BiH znači nova strategija? EU je jasno rekla, i to je poruka i baronese Ešton, da vlasti i politički lideri moraju razumjeti zahtjeve građana i poduzeti ekonomske mjere. EU je u tom smislu spremna dati svoju podršku. Mi smo spremni pomoći BiH da ispuni uslove, a to znači da nema odustajanja od onoga što važi za sve zemlje kandidate’’, navodi Kocijančić.

Tokom razgovora o odnosu EU prema BiH, Hrvatska je dala jedan od prijedloga za prilagođeni pristup, no, kako se saznaje, ovi zaključci Savjeta za spoljne poslove neće tretirati „paket“ novog pristupa.

Većina zemalja je, kako se , tražila više vremena da razmotri situaciju i donese svoj stav, te se očekuje da će u novim zaključcima biti ponovljen poziv bh. vlastima da ispoštuju ranije obaveze.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close