logo
bios

Od čega umiru zaraženi Covidom-19?

Objavljeno prije 4 sedmice . u ned, maj 10th, 2020
OBDUKCIJE (DO)VODE DO NOVIH SAZNANJA
Na bijelom čaršafu piše – korona! Kada patolozi otvore tijelo, često otkriju isto… Od čega umiru zaraženi Covidom-19?

Forenzički ljekari u Hamburgu izvršili su su oko 170 obdukcija umrlih od Covid-19 i zaključili da pacijenti često umiru od tromboze i plućne embolije. Ova saznanja bi trebalo da pomognu u liječenju oboljelih


Forenzičar i patolog Klaus Pišel upada u svoje crne gumene čizme, oblači plavi mantil, vezuje plastičnu kecelju i navlači bijele gumene rukavice. Zatim odlazi u salu za obdukcije gdje se na stolu od nehrđajućeg čelika nalazi pokojnik. Na bijelom čaršavu kojim je pokriveno tijelo, neko je napisao – „Korona!”.


Na Hamburškom institutu za sudsku medicinu Univerzitetske klinike Hamburg-Ependorf (UKE) posljednjih nedjelja je izvršena autopsija oko 170 umrlih od Covid-19. To je daleko najviše obdukcija širom Njemačke. Tokom pregleda umrlih patolozi u Hamburgu su često otkrivali trombozu i fatalnu plućnu emboliju, piše Deutsche Welle.


Efikasnost lijekova za razređivanje krvi


Konkretno, detaljnije je ispitano dvanaest preminulih u dobi od 52 do 87 godina, a pomentue kliničke slike su pronađene kod njih sedam. Četiri osobe su umrle direktno od plućne embolije. Međutim, prije nego što su umrli, ljekari nisu sumnjali da se radi o toj bolesti.


Pišel, direktor instituta u Hamburgu, pronašao je indicije koja ukazuju na plućnu emboliju i prilikom drugih obdukcija. On i Štefan Kluge, direktor klinike za intenzivnu njegu u Hambrugu, vide ovo kao potvrdu moguće efikasnosti terapija lijekovima za razređivanje krvi odnosno antikoagulansima – kod pacijenata zaraženih koronom, odnosno oboljelih od Covid-19. 


Pišel ističe da se terapija sve više ciljano usmjerava na „sistem koagulacije krvi i stvaranje tromba”, što znači da se preduzimaju intenzivnije mjere predostrožnosti kako bi se osiguralo da se ne razvijaju tromboze i embolije.


Nalazi bi trebalo da pomognu u liječenju


– U svakodnevnoj kliničkoj praksi smo već primijetili da je Covid-19 dovodio do neuobičajeno velikog broja tromboza i plućne embolije – dodao je Kluge. 


Autopsije su to potvrdile. LJekari će ove važne informacije sada primijeniti prilikom liječenje pacijenata oboljelih od Covd-19. 


– A to znači da ćemo pažljivo razmotriti da li bismo mogli da liječimo pacijente prevashodno lijekovima za razređivanje krvi.


Studija sa rezultatima obdukcije objavljena je u prestižnom američkom časopisu „Annals of Internal Medicine”. Prije objavljivanja pregledala su je četiri nezavisna stručnjaka.

(DW)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh