BiHPrivreda

Od 222 miliona KM prihoda kladionica, država inkasirala tek 4,6 miliona KM!

Šta otkrivaju podaci Porezne uprave FBiH za prva dva mjeseca 2016.

Prema najnovijim podacima Porezne uprave FBiH do kojih je došao naš list, samo u prva dva mjeseca ove godine kladionice u Federaciji naplatile su čak 222 miliona maraka prihoda od igara na sreću!

Porez na dohodak

Međutim, od tog iznosa državi je pripalo tek 4,6 miliona KM po osnovu poreza na dohodak od 10 posto, koliko se plaća samo na isplate dobitaka od klađenja veće od 100 KM, zatim odbitaka od pet posto na teret igrača za pogađanje ishoda s neizvjesnim rezultatom, te paušala na tzv. RNG igre. Riječ je o kompjuterski generiranim igrama u kojima se koristi generator slučajnih brojeva, zatim snimljenih događaja poput utrka konja ili pasa.

Od iznosa prihoda od 222 miliona KM, koliko je inkasiralo 13 registriranih kladionica u FBiH, čak 195 miliona KM spada na RNG igre, koje uopće nisu oporezovane, već se na njih, prema postojećim zakonskim propisima, plaća mjesečni paušal po mjestu klađenja u iznosu od 300 KM.

Tako su kladionice na ovu vrstu igara na sreću inkasirale enormnih 195 miliona KM, a državi su po osnovu navedenog paušala platili milion i po! Prema podacima iz Porezne uprave, u prva dva mjeseca ove godine isplate dobitaka većih od 100 KM koji se oporezuju iznosile su tek 18 miliona KM i samo na taj iznos plaćen je porez, dok su isplate za dobitke manje od 100 KM iznosile čak 172 miliona. A one se uopće ne oporezuju!

Zbog ove činjenice, Porezna uprava je Vladi FBiH uputila inicijativu za izmjene Zakona o igrama na sreću tako da se propiše obračun i uplata naknade jednako za sve igre odnosno u procentu od svake pojedinačne uplate igrača.

Podrška penzionerima

Prema računici zasnovanoj na prihodima kladionica u prva dva mjeseca ove godine na isplate dobitaka manjih od 100 KM koji se ne oporezuju, a riječ je o iznosu od 172 miliona KM, ukoliko bi se prihvatila ova inicijativa, država bi inkasirala 17,2 miliona KM.

Naime, prema projekciji za ovu godinu koja se temelji na prihodima u prva dva mjeseca, kladionice bi u ovoj godini mogle inkasirati oko 1,3 milijarde KM, a država bi, prema postojećim zakonskim propisima, od toga dobila tek oko 27 miliona KM. Ukoliko bi Vlada prihvatila inicijativu te izmijenila Zakon, prihodi od klađenja bi na godišnjem nivou iznosili više od 100 miliona KM.

Taj iznos bi se, također prema ovoj inicijativi, preusmjerio u Zavod PIO/MIO u vidu podrške likvidnosti Fonda radi neometane isplate penzija. Drugim riječima, na mjesečnom nivou prihodi bi u ovoj godini iznosili 11 miliona maraka umjesto trenutna 2,3 miliona KM.

Inače, kako nam je potvrđeno, Vlada FBiH formirala je radnu grupu koja treba izanalizirati ovu inicijativu te predložiti i eventualne zakonske izmjene.

13 kladionica sa 2.442 uplatna mjesta

Prema stanju od 29. februara ove godine, 13 kladionica u FBiH imalo je ukupno 2.442 registrirane poslovnice, odnosno uplatna mjesta. Najviše uplatnih mjesta je u Kantonu Sarajevo – njih 430. Slijedi TK sa 404 uplatna mjesta, SBK sa 375, HNK sa 359, ZDK sa 358, USK sa 231, ZHK sa 110, LK sa 88, PK sa 54 i BPK sa 33 poslovnice kladionica.

SMS i internet klađenje na granici između legalnosti i sive zone

U Poreznoj upravi su nam rekli da su izmjene Zakona od višestrukog značaja jer bi, osim povećanja javnih prihoda, došlo i do povećanja porezne baze, sprečavanja zloupotreba u isplatama, pravednijem oporezivanja igara na sreću.

– Potrebno je, međutim, ukazati i na SMS i internet klađenje koje je nedovoljno regulirano zakonskim propisima, a koje je u ekspanziji i na granici između legalnosti i sive zone. Prihvati li se inicijativa, i ovo bi bilo obuhvaćeno, međutim, uporedo treba urediti ovu vrstu igara na sreću – kažu u Poreznoj upravi FBiH.

Podaci u januaru i februaru 2016.

– 18 miliona KM – oporezivi iznos od dobitaka većih od 100 KM
– 172 miliona KM – neoporezivi iznos od dobitaka manjih od 100 KM

 

Autor: A. DUČIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close