NogometSport

Od 2021. starta treće evropsko klupsko takmičenje!

Zvanično potvrđeno: Od 2021. starta treće evropsko klupsko takmičenje!

Aleksandar Čeferin potvrdio osnivanje UEL 2

Čelnici UEFA-e na čelu sa predsjednikom ove organizacije Aleksandrom Čeferinom danas su u Dublinu potvrdili osnivanje trećeg evropskog takmičenja za klubove.

Nakon Lige prvaka i Evropske lige, od 2021. godine nam stiže i novo takmičenje naziva UEL 2, koji će biti idealna prilika da se klubovi iz, uslovno rečeno, manjih i slabijih fudbalskih zemalja domognu nastupa u grupnoj fazi i malo duže zadrže na međunarodnoj sceni.

O UEL 2 smo nedavno već pisali, a riječ je o takmičenju koje će sačinjavati 32 tima, kao i Ligu prvaka, a na taj isti broj bi se trebala skratiti i Evropa liga (trenutno ima 48 timova). Većina učesnika novog takmičenja bi dolazilo iz slabije rangiranih država koje su do sada ili rijetko, ili nisu nikada imali predstavnike u međunarodnim takmičenjima. Zagarantovano mjesto imali bi i klubovi iz liga petica, kako bi takmičenje dobilo na atraktivnosti.

Onog momenta kada novo takmičenje počne da se igra, minimalno 34 evropske države će po sezoni imati najmanje jednog predstavnika u grupnim fazama svih evropskih takmičenja, što je dosta više od trenutnog minimalnog broja (26).

Format takmičenja će biti sljedeći: 32 tima će biti raspoređena u osam grupa i utakmice “Evropske lige 2” igrat će se četvrtkom u tri termina – 16:30, 19:00 i 21:00 u grupnoj fazi, a u dva termina u knock-out fazi: 19:00 i 21:00.

Dva najbolja iz svake grupe ići će u 1/8 finala, a pobjednik ovog takmičenja automatski će izboriti plasman u Evropsku ligu naredne sezone, baš kao što trenutno osvajač Evropske lige obezbijedi direktan plasman u Ligu prvaka.

S druge strane, trećeplasirani iz svake grupe Evropa liga igrat će u UEL 2 od knock-out faze jednako kao što već godinama najbolje ekipe koje ne prođu grupu Lige prvaka idu u šesnaestinu finala Evropa lige. Na kraju, kada se budu igrala finala, imat ćemo cijelu sedmicu posvećenu vrhunskom klupskom fudbalu jer će se finala UEL 2 i Evropa lige igrati tokom iste sedmice (srijeda i četvrtak), a finale Lige prvaka u subotu.

Ovaj plan za UEL 2 važi od 2021. do 2024. godine, a iz UEFA-e ističu da će finansijski detalji novog takmičenja biti utvrđeni 2019. godine. To se odnosi na detaljni sistem raspodjele prihoda, mehanizme solidarnosti, sponzorske ugovore, ostala komercijalna prava…

Nama ostaje da sačekamo 2021. godinu i da možda tada, konačno, dočekamo nastup nekog bh. kluba u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Ako ne ranije, tada bismo, valjda, trebali.

Sportsport

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close