Očistite pluća od nikotina

Rak pluća je jedan od vodećih uzroka smrti od karcinoma u svijetu i od njega u najvećem broju oboljevaju upravo oni koji svakodnevno uživaju u udisanju cigaretnog dima.

Liječnici zbog toga svim pušačima preporučuju da se jednostavno odreknu te nimalo dobre navike. Ako već pušite, potrudite se da barem smanjiti rizik od obolijevanja od raka. Postoje različiti načini očistiti pluća od katrana i toksina i tako smanjiti rizik od pojave infekcije.

Određene namirnice itekako mogu pomoći da malo pročistite pluća. Zapamtite da pluća ne možete u potpunosti očistiti samim konzumiranjem ovih namirnica, ali se barem u određenoj mjeri možete osloboditi toksina. S tim na umu, donosimo vam popis od nekoliko namirnica koje će vam pomoći u čišćenju pluća.

Kukuruz šećerac

Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin za koji se smatra da štiti pluća od karcinoma jer predstavlja snažan antioksidans. S druge strane, imajte na umu da je većina kukuruza šećerca na policama u trgovinama zapravo GMO, pa konzumirajte isključivo onaj za čije ste porijeklo u potpunosti sigurni.

Selen

Riječ je o zaista moćnom antioksidansu koji se može naći u raznim vrstama ribe poput tune, lososa i bakalara, ali iu janjetini, jajima i žitaricama. Naravno, preporučujemo vam da se držite jaja i žitarica te izbjegavati namirnice životinjskog porijekla.

Luk

I bijeli i crveni luk sadrže stvari koje imaju antikancerogeno djelovanje. Luk pomaže u sprečavanju mnogih bolesti, među kojima su infekcija i rak pluća. Zanimljivo je i da kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih stanica.

Đumbir

Ovo je još jedno snažno sredstvo za “izbacivanje” toksina iz pluća. Možete piti čaj od korijena đumbira čime ćete sebi olakšati disanje, a komadić đumbira možete pojesti i uz obrok.

Naranče

Osim što su već uveliko poznati izvor vitamina, naranče također sadrže i kriptoksantin koji preventivno djeluje protiv raka pluća.

Kopriva

Ova biljka prepuna je željezo, a vrlo je korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.

Čaj od borovih iglica

Ovaj čaj se tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, ali može vam biti i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.

narodnilijek.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close