Očekuje se postepeno jačanje ekonomskog rasta u BiH

U BiH se predviđa uzlazni trend postepenog jačanja ekonomskog rasta po stopi od 2,6% u ovoj, te 3,2% u narednoj godini, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u izvještaju o kretanju makroekonomskih pokazatelja.

U posmatranom periodu očekuje se nastavak postepenog poboljšanja eksternog okruženja, gdje bi očekivano jačanje ekonomskog rasta i zaposlenosti u okruženju trebalo da obezbijedi značajan rast ne samo izvoza nego i domaće potražnje koja se u značajnoj mjeri finansira inostranim prilivima.

Očekuje se ekonomsko jačanje evrozone sa stopom od 1,3% u ovoj i 1,9% u narednoj godini.

Osim postepenog poboljšanja eksternog okruženja, projekcije ekonomskog rasta BiH za ovu i narednu godinu podrazumijevaju odsustvo elementarnih nepogoda i normalnu hidrološku situaciju u hidroelektranama, kao i uobičajen nivo remonta u elektroenergetskom sistemu.

Očekivana stabilizacija svjetskih cijena trebalo bi da u ovoj godini zaustavi deflaciju koja je u prethodnom periodu predstavljala ozbiljnu prijetnju ekonomskom rastu BiH, a povratak inflacije očekuje se narednih godina.

Postepeno normalizovanje situacije i vraćanje ekonomije na uzlazni trend u BiH upućuje na to da bi ovaj rast trebalo da bude podstaknut, prije svega, domaćom potražnjom, uz skroman negativan doprinos spoljnotrgovinskog deficita.

Očekivano postepeno povećanje broja zaposlenih i realnih plata, omogućeno rastom proizvodnje i izvoza, te tekućih priliva iz inostranstva, direktnih stranih ulaganja, trebalo bi da dovede do rasta finalne potrošnje od 1,7% i investicija od 8,3% u ovoj godini.

Sličan rast potražnje očekuje se i u narednoj godini kada bi finalna potrošnja trebalo da se povećava realnom stopom od 1,8%, a investicije 7,4%.

U isto vrijeme očekuje se značajan realni rast izvoza od 6,8% u ovoj, nakon čega slijedi usporavanje na stopi od 6% u narednoj godini.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close