Obnova Mosta Mehmed-paše Sokolovića: Projekat vrijedan 9,2 mil KM

Danas je u Sarajevu potpisan ugovor između Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i turske građevinske firme ER-BU o obnovi Mosta Mehmet-paše Sokolovića u Višegradu.

Koordinator TIKA-e za BiH Zulkuf Oruč, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao je da se radi o najprestižnijem projektu TIKA-e za 2013. godinu.

On je istakao da je firma ER-BU ranije radila na restauraciji Starog mosta u Mostaru i mosta u Konjicu, dodavši da je ova firma izabrana upravo zbog svog višegodišnjeg iskustva na građenju i restauraciji mostova.

Oruč je izjavio da je sporazum sa firmom ER-BU postignut prošle sedmice, i da će radovi započeti 1. aprila 2013. Naglasivši da je planirano da rekonstrukcija mosta bude završena u roku 600 dana od početka radova, Oruč je istakao da je ovaj projekat vrijedan 9,2 miliona KM.

„Most Mehmet-paše Sokolovića u Višegradu jedna je od najvažnijih historijskih znamenitosti iz doba Osmanskog carstva. To je jedino djelo za kojeg je napisan roman koji je nagrađen Nobelovom nagradom. Jako sretni zbog realizacije ovog projekta i što je posao na tenderu dobila firma koja je već radila u BiH na mostovima u Mostaru i Konjicu“, kazao je Oruč.

Agencija Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close