Izeta Džafić-Hadžimejlić: “OVAKO” se gradi uspjeh

Putem kojim je krenuo Raif Džafić, osnivač kompanije “Akova Group”, odnosno brenda “Ovako”, dostojno je nastavila koračati i njegova kćerka. Od oca je upijala sve znanje, koje joj je danas od velike koristi na poziciji generalne direktorice

Autor: Elvedina Džakmić

U porodičnim kompanijama u Japanu važi pravilo da ako osnivači nemaju (sposobnih) sinova da ih naslijede u poslu, onda moraju pronaći sposobne zetove. U Bosni uvijek imamo drugačije primjere. Putem kojim je krenuo Raif Džafić, osnivač kompanije “Akova Group”, odnosno brenda “Ovako”, dostojno je nastavila koračati i njegova kćerka Izeta Džafić-Hadžimejlić. Od oca je upijala sve znanje, koje joj je danas od velike koristi na poziciji generalne direktorice.

– Moj rahmetli otac je bio veliki vizionar i, prije svega, hrabar čovjek. Upustiti se u ovako veliki projekt prije samog početka rata, a potom i nakon rata, definitivno mogu samo izuzetni pojedinci, koji imaju jasnu viziju i misiju.

Kako je sve to izgledalo u početku, je li bilo straha od neuspjeha, teških trenutaka, kako ste ih prebrodili?

– Svaki početak je težak, tako je bio i ovaj. Izgraditi firmu kao što je “Akova impex” nije bio nimalo lak zadatak. Gledajući iz ove perspektive, mislim da je firma nastala u pravom trenutku, prije „poplave” konkurentnih proizvoda na tržištu. Na nama, koji danas vodimo ovu firmu, ostavljen je težak zadatak da se održimo na liderskom mjestu, a to je nekada teže nego izgradnja samog poslovanja. U svakom slučaju, naslijedili smo kvalitetne temelje za daljnji razvoj ove uspješne priče.

Najbliži saradnici su Vam i članovi porodice. Šta kada se pojavi nesporazum, kako ga rješavate?

– Kada bih rekla da nesporazumi ne postoje, lagala bih. Mi funkcionišemo kao jedna kuća i svi smo, zajedno s menadžmentom i našim uposlenicima, stanovnici te kuće. Sve rješavamo dogovorom i iznalaženjem najkvalitetnijih rješenja za premošćivanje potencijalnih problema. Međusobno se svi uvažavamo i smatram da je to ključ našeg uspjeha. Ukoliko i dođe do nekog nesporazuma, to je usljed dobre namjere. Veliki dio vremena provodimo zajedno, kako profesionalno, tako privatno, i u tome leži istinska snaga koju mnoge kompanije nemaju.

Šta su prednosti, a šta mane porodičnih biznisa?

– Sve zavisi kako se stvari postave u početku. Jedan od nedostataka je što nismo na budžetu. Šalim se, naravno. Prednost je što sve što radimo isključivo zavisi od nas samih…

Kompletan razgovor možete pročitati u printanom izdanju magazina “Azra” br. 825

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close