-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Objavljene dosad neviđene fotografije s koncerta grupe U2 u Sarajevu, održan na današnji dan

PROŠLO JE 26 GODINA

Na današnji dan prije 26 godina irski sastav U2 održao je antologijski koncert u Sarajevu, a tim povodom na Sniper Alley stranici podijeljene su dosad neviđene fotografije s ovog događaja, a koje je zabilježio Massimo Sciacca.

“Upravo smo dobili nevjerovatne i dosad neviđene fotografije, sjajan rad našeg prijatelja Massima Sciacce. Fotografije sa koncerta U2 održanog u Sarajevu prije 26 godina na današnji dan. Gdje ste vi bili 23. septembra 1997. godine”, napisali su u opisu objave na stranici.

Sniper Alley donosi 28 dosad neobjavljenih crno-bijelih fotografija koje donose drugačiju perspektivu na koncert koji će ostati urezan u sjećanjima mnogih Sarajlija, a rad su Massima Sciacce.

Irski rokeri predvođeni Paulom Davidom Hewsonom, popularnim Bonom, imali su čvrstu vezu sa Sarajevom još za vrijeme rata. Na turneji “Zoo TV” 1993. godine U2 je organizovao satelitske linkove putem kojih su se Sarajlije javljale uživo u toku koncerata.

Tada je Bono obećao da će jednog dana doći i zasvirati u Sarajevu. Taj dan desio se četiri godine poslije u okviru turneje “PopMart”, te uz pomoć UN-ovih ambasadora i mirovnih trupa.

Ovaj koncert ostat će upamćen po ekstravagantnoj sceni koja je bila jedan od zaštitnih znakova turneje, a grupa je odsvirala svoj uobičajeni repertoar pred 45.000 ljudi. Iako su članovi U2 predložili da održe manji humanitarni koncert u Sarajevu, ipak se desio veliki koncert kao i svaki drugi u okviru turneje “PopMart”.

O spomenutom koncertu Bono je snimio i dokumentarac “Kiss The Future” kojim je otvoren protekli Sarajevo Film Festival, a upravo je slavni irski muzičar bio gost festivala. S Bonom je u Sarajevo u augustu stigao i gitarista benda U2 David Howell Evans, poznatiji kao The Edge.

 

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close