Objavljen snimak bombardovanja Nagasakija

Ovako je ubijeno 100.000 ljudi

Atomsko bombardovanje japanskog grada Nagasakija dogodilo se 9. avgusta 1945. Do sada neobjavljen snimak ove tragedija prikazuje kako su tekle pripreme, a potom prikazuje i sam trenutak eksplozije iz do sada neviđenog ugla. Ovaj film nema ton, ali glasno govori priču o tome kako je ubijeno preko 100.000 ljudi.

 

Japan je u Drugom svjetskom ratu bio saveznik nacističke Nemačke i fašističke Italije. Te 1945, jedan od najgnusnijih sukoba na zemlji, Drugi svjetski rat se završavao. U maju je Nemačka kapitulirala, ali “Pacifički rat” se nastavljao.

Bombardovanje je izvedeno po odluci predsjednika Harija Trumana. Naređenje su izvršili američki bombarderi. To je bilo prvi put u istoriji da je nuklearno oružje upotrebljeno u ratu. Sam čin i danas je kontroverzan, iako je njime završen Drugi svjetski rat.

 

Prva bomba bačena je na Hirošimu, 6. avgusta 1945. Efekti su bili jezivi. Hiljade mrtvih samo od eksplozije i toplotnog talasa. Ali najgore ih je tek čekalo…na desetine hiljada je umrlo sporom i bolnom smrću, izazvanom zbog radijacije.

Ali to nije bilo dovoljno. Na Nagasaki je 9. avgusta 1945. u 11:02 prije podne bačena atomska bomba, koja je odmah ubila 39.000 ljudi, a za 75.000 se vjeruje da su umrli naknadno od zadobijene radijacije, piše Blic.

Crne kišne kapi koje su kasnije padale i nosile radijaciju, odnijele su još života. Mnogi od preživelih su kasnije umirali ili još umiru od posljedica bombardovanja, kao što su rak i leukemija, tako da niko sa sigurnošću ne zna koliko je žrtava odnijelo bacanje atomske bombe.

Nagasaki nastradao zbog oblaka

Meta za napad je bio Kokura, ali pošto je bilo oblačno uzeta je druga meta na listi, a to je bio Nagasaki.

To je bila druga atomska bomba bačena na Japan. Bomba je imala snagu od 22 kilotone TNT i bila je imploziona plutonijumska bomba.

Iako je bomba bila jača od one bačene na Hirošimu, zbog planinskog terena razaranje je bilo mnogo manje nego u Hirošimi.

vijesti

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close