Obilježena 68. godišnjica ubojstva hercegovačkih fratara

Sedmoga veljače 1945. godine partizani su iz samostana u Širkome Brijegu odveli 12 fratara do ratnog skloništa te ih ubili i zapalili. Tom istom stazom, jučer, 68 godina poslije, krenula je procesija ministranata, postulanata, novaka, redovnika i svećenika uz molitvu žalosnih otajstava Gospine krunice.

Obilježavanje obljetnice ubojstva hercegovačkih fratara nastavljeno je u crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije molitvom krunice i svetom misom koju je predvodio provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar.

Molimo da sjeme ovih nevino stradalih franjevaca urodi novim duhovnim zvanjima, molimo da nam Gospodin podari dobrih i svetih svećenika, redovnika i redovnica. Molimo također da se njihova žrtva i nevino prolivena krv pretoči u novi život našega naroda“, kazao je provincijal hercegovačkih franjevaca u svjoj propovijedi.

Gvardijan širokobriješkog samostana fra Sretan Ćurčić zahvalio je svima koji su doprinijeli i doprinose čuvanju spomena na pobijene fratre.

Pobijeni fratri na Brijegu rekli su da neće nikamo bježati, jer nisu ništa krivi. Rekli su istinu. Živjeli su istinu. Znali su zašto žive, znali su kome žive.

U ovom vremenu izvrnutih vrjednota oni nam zacijelo mogu i trebaju biti svjetionici u našem životu. Ne smijemo se bojati istine, ne smijemo se stidjeti da smo kršćani. Trebamo gledati na svoju dušu koja pripada Bogu. Poruka Brijega nadilazi zemaljska rješenja, stoga nemojmo biti slijepi i žedni na izvoru života, a to je uistinu Široki Brijeg. Čuvajmo ga, dakle, živimo iz njega i budimo ponosni na njega“, istaknuo je gvardijan širokobriješkoga samostana.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close