Bakir Izetbegović: Nije istina da Turska više ulaže u Srbiju nego u BiH, mi imamo poseban odnos

U Kairu je jučer počeo 12. samit na šefova država i vlada Organizacije islamske saradnje. BiH ima status posmatrača a delegaciju naše zemlje predvodi član Predsjedništva Bakir Izetbegović koji je juče za TV1 dao telefonski intervju

(Depo)

Koliko je veliki značaj ove organizacije govori podatak da zemlje članice,učesnice samita, predstavljaju populaciju koja broji milijardu stanovnika.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović  se direktnom telefonskom linijom javio za TV1 iz Kaira. Razgovor prenosimo u cijelosti …

Koliko je ovo veliki značaj uzeti učešće na ovom samitu s obzirom da neke od članica poput Katar, Saudijske Arabije, Turske ili Kuvajta spadaju u red najvećih investitora u svijetu, a sa kojima od ranije imamo intezivnu suradnju?

Svakako da zemlje islamskog svijeta postaju ustvari jedan veliki igrač na političkoj i ekonomskoj svjetskoj sceni. Ako samo kažemo da se uduplalo stanovništvo u ovim zemljama koje imaju izvanrednu geostratešku i geopolitičku poziciju da je ekonosmka moć u zadnjih 30-40 godina se udesetostručila i što je najvažnije da je broj studenata, učenika, sigurno ustostrostručen. Možemo pretpostaviti u kojem pozitivnom smjeru ide snaga islamskih zemalja. Samo jedan podatak, u Saudijskoj Arabiji koji mi je prije mjesec dana kazao njihov ministar obrazovanja. Prije 30 godina u Saudijskoj Arabiji su bile samo tri žene studentice. Danas ih ima 600.000. Prema tome, to je jedan slijed koji će zauzeti poziciju kakvu zaslužuju islamske zemlje.
 

Imali ste niz bilateralnih susreta u Kairu. Koji su najznačajniji susreti i o čemu je bilo govora?

Tu sam se sreo sa predsjednikom Palestine Muhammedom Abbasom. Kazao sam mu kako stoje stvari u BiH. On je meni dao jednu svježu sliku onoga što se dešava u Palestini. Kazao sam mu da smo imenovali ambasadora za Palestinu. U svakom slučaju jedan dobar razgovor s njim, a onda sastanak jutros, sa predsjednikom Irana Ahmedinedžadom, zatim sa predsjednikom Egipta Morsijem i sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Ekmeleddinom Ihsanogluom. Sve su to bili sadržajni razgovori gdje sam želio da potvrdim njihovu političku podršku prema BiH, jer one su preko Turske predstavljene u samom PIK-u i htio sam da dobijem jednu jaču, intezivniju ekonomsku saradnju sa zemljama iz ovog dijela svijeta, jer to su zemlje koje nije pogodila ekonomska kriza. Tamo još ima svježeg kapitala, još uvijek ima svježeg entuzijazma u odnosu na BiH, jedne želje da se nesšto uradi u BiH.

Možemo li reći da smo na neki način potvrdili perspektivna tržišta na koje BiH može dugoročno računati u brojnim oblastima?

To su zemlje koje se snažno izgrađuju i BiH se uz takve zemlje sigurno može vratiti na ta tržišta, a onda preostaje da investiraju oni u BiH, jer BiH jako treba inostrani kapital. Nemamo mi dovoljno našeg kapitala i tu bi nam veoma dobro došlo jedno intezivnije prisustvo iz ovog dijela svijeta. U razgovoru sam Ihsanogluom sam istakao značaj turskoga kredita i dogoovorili smo se da sličan kredit pokušamo obezbijediti od strane AGB-a. Da idemo prema Islamskoj banci za razvoj. Takav kredit bi se odnosi na poljoprivredu, ne bi išao samo prema povratnicima, to bio bio kredit za sve one koji žele da se bave poljoprivredom. U BiH je pola poljoprivrednog zemljišta neobrađeno, a pola prehrambenih proizvoda uvozima iz inostranstva.

Već ste pomenuli Tursku, dakle Turska bi trebala biti sljedeća zemlja predsjedavajuća. Koliko će to imati značaja za BiH, ali i cijelu regiju?

Turska je sve prisutnija u regionu. Jedna zemlja koja ekonomski i politički dobija na snazi i koja je na jedan pozitivan i doborodošao način sve prisutnija u regionu. Vidjeli smo jednu vrlo dobru posjetu predsjednika Srbije Turskoj i ja se nadam da će Turska da investira u cio region. Svaka investicija, i ona u Srbiju i ona na Kosovu i u Hrvatskoj je dobrodošla za BiH, a naročito investicije koje će se intenzivirati u BiH. Mislim da ćemo imati biznis forum u sljedećih par mjeseci koji bi bio precizno samo između BiH i Turske. Ne bi to bio biznis forum kao prošlih godina gdje se pozovu investitori sa svih strana svijeta, nego bismo išli na direktno tursko-bosanski.

Spomenuli ste posjet Nikolića Turskoj, a nedavno je u Srbiji boravio šeik iz UAE. I to je sasvim normalno. Međutim,  molim Vas da prokomentirate sljedeće, kada konkretno Vi idete na slične susrete nerijetko ste kritizirani pogotovo, iz RS?

Tu ima pomalo nerazumijevanja. Mislim da je svaka investicija dobro došla u regionu. Svaka od njih i općenito sve bolji odnosi i politički i ekonomski svih zemalja i sa Srbijom i Hrvatskom i svim zemaljama u našem okruženju su dobro došli za BiH.  Relaksiraju odnose na Balkanu, smanjuju tenzije, zapošljavaju ljude.  Ima tu i netačnih informacija, recimo da su Turci puno više investirali u Srbiju nego u BiH. To naprosto nije tako. U BiH  su Turci veoma mnogo investirali, daleko najviše u čitavom regionu. Mene raduje kada vidim da jedna snažna arapska zemlja investira u Srbiju. BiH bi trebala da učini neke stvari da bi intezivirala ulazak kapitala, osobito iz arapskih zemalja, da olakša vizni režim. Mi imamo veoma kompliciran, obeshrabrujući vizni režim u odnosu na biznismene, čak i na političke lidere kao i na turiste. Sa Kuvajtom nemamo vizni režim. Prošle godine smo imali 17 hiljada turista, ove godine planiraju svakodnevno dovoditi turiste čitavo ljeto i dovesti 50 hiljada turista. To je put, zatim efikasnija borba protiv korupcije, ubrzavanje procedura, olakšavanje investicija. To je ono što bi privuklo kapital iz ovog dijela svijeta.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close