Novac od MMF-a Federacija ne dijeli sa jedinicama lokalne samouprave

Niti jedna KM od zaduženja Federacije BiH iz Stand by aranžmana nije proslijeđena jedinicama lokalne samouprave za financiranje njihovih potreba, ali su istima umanjena sredstva za iznose vraćanja kreditnih zaduženja FBiH, poručeno je iz mostarske Gradske uprave predstavnicima tehničke misije MMF-a.

Na sastanku Radmile Komadine, glavne savjetnice gradonačelnika Mostara, načelnicima gradskih odjela te šeficom službe za unutarnji nadzor i šefom službe za financije s predstravnicima MMF-a rečeno je kako Mostar nije imao izbore, nema odluke o privremenom financiranju za prva tri mjeseca tekuće godine, kao ni proračuna za 2013. godinu.

Istaknuli su činjenicu kako se Mostar, kao i sve jedinice lokalne samouprave u FBiH nalazi u podređenom položaju u raspodjeli javnih prihoda s jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje.

Raspodjela javnih prihoda koji pripadaju jedinicama lokalne uprave, kako je navedeno u priopćenju Gradske uprave, značajno je umanjena za otplatu vanjskog duga, i to vanjskog duga za koji se zadužila Federacija BiH radi financiranja svojih proračunskih potreba.

Za druga kreditna zaduženja kroz supsidijarne kredite čiji je korisnik putom FBiH Grad Mostar, a koji te kredite uredno vraća i uplaćuje na račune FBiH se prema našim saznanjima ne umanjuju kod raspodjele javnih prihoda sa jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje, a za ovaj navod bi trebao izvršiti provjeru jer izražavano opravdanju sumnju da nam se po istom osnovu dva puta umanjuju sredstva koja pripadaju proračunu Grada Mostara.

-Radi navedenih zaduženja Federacije BiH i propisanog načina raspodjele koji se primjenjuje od 2008. godine prihodi od neizravnih poreza Grada Mostara su umanjeni na godišnjoj razini za iznose oko 7 milijuna KM. Prihodi od neizravnih poreza 2008. godine su bili 16 600 000 KM, a 2012. godine cca 9 500 000 KM. I što je veće zaduženje Federacije BiH za financiranje njenih potreba, odnosno veća otplata duga FBiH, to prihodi jedinica lokalne uprave padaju. Na navedeni način posredno općine otplaćuju najveći dio kreditnih zaduženja Federacije BiH, bez obzira što nisu bili korisnica sredstava iz zaduženja, navodi se u priopćenju mostarske Gradske uprave.

Inače, tehnička misija MMF-a u posjetu BiH došla je na zahtjev Ministarstva financija Federacije BiH s ciljem pružanja pomoći u oblasti “Upravljanja proračunom i jačanja okvira za fiskalno izvješćivanje”.

Podsjećamo, Mostar je u 2013. godinu ušao bez proračuna, a odluku o privremenom financiranju pokušalo je donijeti ”krnje” gradsko vijeće, bez prisustva Hrvata. Njihov privremeni proračun je odbačen, jer se Hrvati u gradskom vijeću pozivaju na činjenicu da je OHR rekao kako, dok se ne uskladi mostarski Statut i Izborni zakon, Vijeće i vijećnici ne mogu donostiti odluke.

(Dnevnik.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close