Visoko

Obilježena 27. godišnjica pogibije komandanta Tufe Buze i njegovih saboraca

Na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima grada Visoko, danas od 09:00 sati započele su aktivnosti povodom obilježavanja 27. godišnjice od pogibije komandanta Tufe Buze i njegovih saboraca, Amira Bajraktarevića i Safeta Subaše.

Program obilježavanja nastavljen je obilaskom Spomen obilježja Safeta Subaše – dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i polaganjem cvijeća –  u selu Čifluk u Kralupima.

Od 10:15 sati započeo je prigodan program uz obraćanje predsjedavajućeg Gradskog vijeća Bajre Fejzića, koji je, između ostalog, poručio da je naša osnovna dužnost sačuvati sjećanje na hrabre sinove BiH koji su dali ono najvrijednije, svoj život za našu slobodu.

Na mjestu pogibije, Vrela – Krčevine, gospodin Mulo Purišević je podijelio sa prisutnim emotivne trenutke pogibije komandanta Tufe Buza i Amira Bajraktarević ističući pri tome gubitak koji je tog dana Visoko, ali i BiH doživjela. „Tufo Buza je bio čovjek koji je imao viziju tri dana, tri sedmice i tri mjeseca ispred ostalih“, istakao je Purišević u svome govoru i dodao kako istinski ratni heroji nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Program obilježavanja završen je obilaskom mezarja poginulih boraca.

Kratka biografija:

Tufo Buza rođen je 13.5.1950. godine u Malim Trnovcima. Nastanjen je bio u Porječanima sve do svoje pogibije u rejonu Krčevine, kota 679 (iznad Čekrekčija) Visoko, 16.6.1992. godine. Po zanimanju je bio policajac – komandir jedinice za specijalne namjene Državne bezbjednosti SFRJ u Beogradu, a pripadnik SJB Visoko od 10.4.1992. godine. Nakon njegove pogibije, njegova četa dobija naziv ”Tufina četa”. Posthumno je promovisan u čin pukovnika i odlikovan najvišim ratnim priznanjima ”Zlatni ljiljan” i ”Zlatna policijska značka”.

Press Grada Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close