Obilježena 24. obljetnica utemeljenja HDZ-a BiH

U Domu HDZ BiH u Mostaru održana je Svečana sjednica povodom 24. obljetnice utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, prenosi AgencijaNova.com

Iz reda utemeljitelja HDZ-a BiH okupljenima se obratio predsjednik vlade Županije Zapadno-hercegovačke Zdenko Ćosić. On je posjetio kako je bilo u početku stvaranja stranke i kako je tijekom teškog razdoblja Domovinskog rata i poraća HDZ BiH bio i ostao jamac opstojnosti Hrvata u BiH.

Među mnogobrojnim uzvanicima bilo je i izaslanstvo HDZ-a RH na čelu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom koji se obratio okupljenima istaknuvši kako će se nastaviti zauzimati za jednakopravnost Hrvata, što će biti i uvjet da Hrvatska podupre ulazak Bosne i Hercegovine u EU. Također, Karamarko je naveo da njegova posjeta stožernoj hrvatskoj stranci dolazi kao najvećoj, sestrinskoj stranci, te apelirao na većem stupnju jedinstva hrvatskog političkog korpusa.

Domaćin ove svečanosti, predsjednik HDZ- BiH prof. dr. Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo porukama njemačke kancelarke da BiH do 2018. podnese zahtjev za članstvo u EU.

“Vrlo je jasan stav HDZ-a i njegovih dužnosnika u izvršnoj vlasti. I Predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda koji je sudjelovao u razgovorima u Berlinu ima ispred sebe vrlo jasan projekt koji nazivamo “Naš odgovor”, a sastoji se od sedam načela kako vidimo uređenje i budućnost BiH. Druga točka, nakon federalizacija BiH kojom će se rješiti hrvatsko pitanje o jednakopravnosti jeste upravo kandidacijski status BiH u EU u četverogodišnjem mandate. Ja sam duboko uvjeren da to moramo uraditi i priključiti se zajednici zemalja koje imaju slične težnje. U suprotnom, mi smo na pogrešnom putu. Uvjeren sam da će HDZ BiH s partnerskim strankama koje imaju sličan ili identičan program unutar HNS-a BiH nametnuti ovo pitanje kao vitalno za sve nas jer ja ne vidim druge budućnosti od euroatlantskog puta.“ rekao je dr. Čović, saopćeno je iz Ureda za informisanje HDZ BiH, prenosi AgencijaNova.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close