Kultura

Obilježena 22. godišnjica Sedmog korpusa Armije RBiH

Svečanom akademijom, koja je održana danas u Centru za kulturu općine Travnik, završeno je obilježavanje 22. godišnjice formiranja Sedmog korpusa i 24. godišnjice formiranja Armije RBiH

Svečanost je počela intoniranjem himne BiH i odavanjem počasti šehidima i borcima Armije RBiH, koji su poginuli u odbrani zemlje od agresije.

Simboličnom predajom ratnih zastava zamjeniku komandanta Sedmog korpusa generalu Fikretu Čuskiću, evocirane su uspomene na jedinice i brigade, koje su bile u njegovom sastavu.

Većinu zastava, za koje je istaknuto da i nakon 22 godine predstavljaju „simbol heroizma, časti i patriotizma boraca i starješina Sedmog korpusa“, nosila su djeca šehida i poginulih boraca.

U ime Organizacionog odbora za obilježavanje dviju godišnjica, obratio se premijer SBK-a Tahir Lendo, a u ime stanovnika grada, u kojem je bilo sjedište Sedmog korpusa, travnički načelnik Admir Hadžiemrić.

O herojskim podvizima Sedmog korpusa govorio je brigadir Selmo Cikotić, koji je obnašao najviše ratne, vojne i mirnodopske funkcije.

Kazao je, između ostalog, da su  na izazov, koji je bio pred njima, borci Sedmog korpusa odgovorili „zrelo, hrabro, organizovano i složno“.

“Sedmi korpus je uvezivao geografiju, ljude, ideje različitih prostora BiH, prije  svega Lašvansku, Vrbasku i Sansku dolinu, odnosno Srednju Bosnu i Krajinu. Snaga tog jedinstva, jasne vizije i kompletnost komandnog kadra Sedmog korpusa dali su vidne rezultate”, – podsjetio je Cikotić.

Sasvim je sigurno, dodao je, da nijedna jedinica Armije RBiH, za tako kratko vrijeme, nije proizvela toliko značajnih pobjeda i efekata u odbrani i oslobađanju BiH.

“Mislim da će način na koji se budemo odnosili prema našim saborcima, pogotovo onima koji su dali svoje živote ili su ranjavani, u dobroj mjeri govoriti o tome ko smo mi danas i kakav će biti način, na koji će se buduće generacije odnositi prema nama”, – naglasio je.

General Ramiz Dreković je kazao da je Sedmi korpus, s legendarnim komandantom rahmetli Mehmedom Alagićem, dao ogroman doprinos u proteklom ratu.

Armija RBiH je, naglasio je, dala više od 32.000 šehida i poginulih boraca, čija se žrtva ne smije zaboraviti.

“Još uvijek pravda nije pobijedila nepravdu. Analizirajmo to pitanje i ne dozvolimo da naš borac, ni nakon 20 godina od završetka rata, nema posao i dostojanstvo”, –  rekao je Dreković.

Svečanosti je prisustvovala i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović koja se, također, prisjetila perioda u kojem je kao ratni hirurg bugojanske Bolnice spasila mnoge živote.

“Obilježavanje značajnih datuma iz historije ima dvostruk značaj. To je prilika da se prisjetimo teških ali slavnih vremena, i s druge strane, to je naša obaveza koju su nam u amanet ostavili naši šehidi. I sad se sjećam boraca, tih momaka, koji su nestajali pred mojim očima”, – kazala je.

Trenutak u kojem je donesena odluka o formiranju Sedmog korpusa, naglasila je Mahmutbegović, potvrdio je da je Armija  RBiH kvalitativno i kvantitativno ojačala i da je postala respektabilna sila.

“Ponosni smo na to vrijeme, ali moramo znati da se država BiH i danas brani. Ne puškom i oružjem, nego drugim sredstvima. Zato vas sve pozivam da gradimo jedinstvo, jer je ono garant budućnosti naše djece i svih narednih generacija, da se ne ponovi još jedan genocid”, – poručila je Mahmutbegović.

Na svečanosti su pročitani najbolji literarni radovi učenika osnovnih škola na temu „Sedmi korpus“, čiji su autori Alija Memić iz OŠ „Trenica“ Novi Travnik i Meliha Sarajlić, učenica OŠ  „Dubravice“ iz Viteza.

Na svečanosti su nastupili članovi hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, učenici Mješovite srednje škole Travnik i Vokalno-instrumentalni ansambl iz Donjeg Vakufa.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close