Obilježen Dan policije u Federaciji BiH – 1. juli

Prigodnom ceremonijom u krugu Policijske akademije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (FMUP) u Sarajevu je danas obilježen Dan policije u Federaciji BiH – 1. juli.

Čestitke tim povodom uputio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, uz uvjerenje da će nadležne institucije imati dovoljno snage, mudrosti i političke zrelosti da policiji osiguraju kvalitetan ambijent za obavljanje njenih zadataka, orijentiranih ka stvaranju što sigurnijeg okruženja za građane.

Obraćajući se sudionicima svečanosti, premijer FBiH je potcrtao da policija ima njegovu punu podršku u obračunu sa svim oblicima kriminala.

 

– Svako mora odgovarati za svoje postupke, bez obzira o kome se radilo – kazao je Nikšić, naglašavajući da nedodirljivih nema i ne može biti.

Dodao je da odgovornost za sigurnosno stanje ne može biti samo na policiji, nego da je ona adresirana na sve koji sudjeluju na planu suzbijanja kriminala.

– Tu, prije svega, mislim na tužilaštva i sudove, ali i izabrane i imenovane zvaničnike na svim nivoima vlasti – konstatirao je Nikšić, zalažući se za daljnju profesionalizaciju i depolitizaciju istražnih i pravosudnih organa, te naglašavajući da lični, grupni, ili stranački interesi ne smiju biti ispred zakona i pravde.

– Zajednička nam je dužnost da se protiv takvih borimo i da ne dozvolimo da ti pojedinci kaljaju ugled kompletnih institucija – poručio je premijer FBiH.

Sudionike ceremonije pozdravili su federalni ministar unutarnjih poslova Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač, istaknuvši spremnost policijskih struktura u FBiH da odgovore vlastitim obavezama u skladu sa nadležnostima i najvišim profesionalnim standardima.

Potcrtali su opredjeljenost za stvaranje boljeg sigurnosnog ambijenta i efikasniju zaštitu lične i imovinske sigurnosti građana, te daljnje unapređenje zakonskog okvira za djelovanje policije i efikasnije suprotstavljanje svim oblicima kriminala.

Ocjenjeno je da prisustvo policijskih službenika iz svih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji BiH na centralnoj ceremoniji u glavnom gradu BiH simbolizira jedinstvo policijske strukture u FBiH, koja sa 8.500 policijskih službenika predstavlja noseći stup sigurnosti našeg društva i najjaču policijsku snagu u BiH.

 

 

U sklopu ceremonije, kojoj su prisustvovali visoki dužnosnici svih nivoa vlasti u BiH, članovi diplomatskog kora i predstavnici međunarodnih organizacija te brojne zvanice i gosti, pripadnici Specijalne policijske jedinice FUP-a izveli su taktičko-pokaznu vježbu u vezi s rješavanjem talačke situacije, demonstrirajući najviši stepen spremnosti, obučenosti i profesionalizma.

U skladu sa scenarijem vježbe simulirano je neutraliziranje grupe terorista koja je prethodno zaposjela autobus u kojem su prevožena djeca, a čemu je prethodila munjevita reakcija pripadnika elitne policijske jedinice i uspješno oslobađanje talaca.

Inače, ceremonija je počela smotrom svečanog stroja (Svečana jedinica FUP-a), unošenjem zastave BiH (Zastavni vod FUP-a) i intoniranjem himne BiH, te defileom i postrojavanjem ešalona predstavnika svih kantonalnih ministarstva unutarnjih poslova, kao i FUP-a.

Svečanost je bila prilika za dodjelu priznanja najistaknutijim kolektivima i pojedincima, te podsjećanje na niz sadržaja koji su upriličeni u povodu obilježavanje Dana policije u FBiH, a sve je propraćeno i prigodnim muzičkim programom.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close