Obilježen 1.mart–Dan civilne zaštite u Zeničko-dobojskom kantonu

Povodom 1. Marta – Dana civilne zaštite Federacije BiH danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održana svečanost na kojoj je govoreno o aktivnostima Kantonalne uprave civilne zaštite u prethodnoj godini te o značaju ovog segmenta društva za održavanje normalnih tokova života i sigurnosti građana i imovine. U obraćanju prisutnima, Raif Seferović, komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona kazao je, između ostalog, da su u prošloj godini nastavljene aktivnosti na jačanju općinskih štabova civilne zaštite“ jer bez obuke i osposobljavanja ljudstva ne može se govoriti o spremnosti za potencijalne prirodne i druge nepogode. Ovaj proces nastavit ćemo i u ovoj godini, pa smo tako planirali općine opskrbiti novom opremom za profesionalne i dobrovoljne vatrogasne jedinice, a radit ćemo i na jačanju svijesti i obuci samih građana koji trebaju biti aktivan sergement učešća u cvivilnoj zaštiti. Još uvijek se sjećamo prošlogodišnjih zemljotresa koji su pogodili Zenicu te velikih snježnih padavina u februaru. Upravo ovakve situacije pokazuju koliko je bitno da jačamo kompletan segment civilne zaštite“, kazao je komandant Seferović.

Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite istakao je pojedince i kolektive koji su dali veliki doprinos u saniranju prošlogodišnjih prirodnih nepogoda  koje su pogodile ovaj Kanton.

Stoga je odlučeno da se za uloženi trud i ostvarene rezultate u zaštiti i spavašanju ljudi i materijalnih dobara ove godine pismenom pohvalom nagrade: Slaven Perić, vođa tima za deminiranje u Kantonalnoj upravi CZ, Husein Ismić, zamajenik starješine PVJ Visoko, Enis Mulić, vatrogasac PVJ Maglaj, Mesud Saletović, pomoćnik načelnika za CZ Općine Tešanj,Mirsad Čivić, rukovodilac PJ Zenica ŠPD Zavidovići, Nino Hasanica, predsjednik mladih KO Crvenog križa ZDK, Ahmed Kulović, starješina grupe u PVJ Kakanj, Abud Memišević, vođa tima Službe spasavanja na vodi i pod vodom KUCZ,Jasmina Pašalić, zaposlenica KUCZ, Mubera Pezo, član OP CV Zenica, Memsud Berbić, starješina grupe u PVJ Žepče,Muris Buljubašić, starješina odjeljenja u PVJ Zenica, Emrah Sačić, spasilac Službe spasavanja s visina KUCZ, Nijaz Zec, spasilac Gorske službe spasavanja Zenica i Rifat Delić, ministar MUP-a ZDK.

Pismenu pohvalu dobile su i orgranizacije: Profesionalna vatrogasna jedinica Općine Vareš, Općinska organizacija Crvenog križa/krsta Olovo i Radio televizija Zenica.

Zlatnu značku Civilne zaštite dobio je Saša Kadrić, komandir Službe spasavanja na vodi i pod vodom KUCZ ZDK.

 

Press služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close