Svjetske agencije: Oslobađanje Perišića pobjeda Srba

U kratkim komentarima na oslobađajuću presudu generalu Momčila Perišića svjetske agencije ocjenjuju da ona predstavlja svojevrsnu pobjedu Srba u Tribunalu i da je značajna za Srbiju, jer se njome potvrđuje da srpski zvaničnici nisu odgovorni za zločine počinjene u BiH.

Asošijeted pres navodi da ova odluka žalbenog vijeća Haškog tribunala predstavlja jednu od rijetkih pobjedu Srba u Tribunalu gdje su većina osuđenih Srbi iz Bosne i Hrvatske.


Oslobađajuća presuda generalu Perišiću, takođe, potkrepljuje često iznošene tvrdnje Beograda da nije učestvovao u zločinima bosanskih Srba i ističe koliko je teško međunarodnim sudovima da procesuiraju visoke zvaničnike za koje se vjeruje da su “vukli konce, a nisu djelovali direktno”, navodi AP.

Uz kratku vijest o Perišićevom oslobađanju, dopisnik BBC iz Beograda ocjenjuje da bi ova odluka mogla da povrati vjeru građana Srbije u neutralnost Tribunala.

Agencija Frans pres navodi da će “oslobađanje jednog srpskog vojnog lidera” biti pozdravljeno u Beogradu gdje se Tribunal smatra pristrasnim”.

Perišićevo oslobađanje znači da nijedan zvaničnik Beograda nije osuđen za zločine počinjene u Bosni, ocjenjuje AFP i podsjeća da je jedini visoki jugoslovenski zvaničnik koji se dovodio u vezu sa masakrom u Srebrenici “diktator Milošević” koji je preminuo tokom suđenja 2006. godine.

Perišićev advokat Novak Lukić izrazio je zadovoljstvo odlukom Tribunala. “Osjećam se sjajno. Žalbeno veće je potvrdilo njegovu nevinost”, rekao je Lukić za AFP i najavio da su u toku pripreme oko prebacivanja njegovog klijenta avionom za Beograd.

Mediji još primjećuju da Perišić nije pokazivao emocije tokom izricanja presude, a BBC navodi da se na njegovom licu mogao “primijetiti samo trzaj jednog oka”.

Žalbeno veće Haškog tribunala oslobodilo je danas bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića optužbi za zločine u BiH i Hrvatskoj i naložilo da smjesta bude pušten na slobodu.

Perišića je prethodno Pretresno veće 2011. godine osudilo na 27 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici u periodu od 1993. do 1995. godine i tokom granatiranja Zagreba u maju 1995.

Perišić je drugi visoki zvaničnik Beograda kojeg je Haški tribunal oslobodio odgovornosti za ratne zločine.

Ranije, odgovornosti je oslobođen i bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović.

(Nezavisne)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close