Obilježavanje 17. maja, Dana SARTR-a

Danas se Dan Sarajevskog ratnog teatra. Uposlenici SARTR-a su obilježili ovaj dan obilaskom i polaganjem cvijeća na grob osnivača Sarajevskog ratnog teatra Safeta Plakala, Dubravka Bibanovića, Nebojše Veljovića, Slobodana Perišića i Zorana Bečića.

New York Times je u tekstu od 9. oktobra 2013. godine Sarajevski ratni teatar (Sartr) nazvao “pozorištem duše”, opisujući ga kao “simbol otpora” i “najkreativniju pozornicu u gradu”.

Sarajevski ratni teatar SARTR utemeljen je 17. maja 1992. godine okupljajući glumce i suradnike iz tri profesionalna sarajevska teatra a koja su, zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu, morala obustaviti svoj rad. Sarajevski ratni teatar realizirao prvu ratnu teatarsku premijeru (SKLONIŠTE), a koja je konceptualno imaginirala stvarnost toga trenutka, te koristila životne činjenice u kreiranju teatarskog akta, a što je još tada prepoznato kao naznaka smjera kretanja produkcije ovog umjetničkog ansambla.

SARTR, kao teatar osnovan u periodu opsade, svjedočanstvo je o fenomenu duhovnog, tj. kulturnog otpora fašizmu, destrukciji i agresiji. SARTR ne samo da čuva uspomenu na taj period već i danas nastoji snažno afirmirati univerzalne vrijednosti: bogatstvo različitosti, antifašizam, svetost mira, aktivizam, internacionalizaciju, empatiju. SARTR, sa svojim nasljeđem, nastoji biti – mjesto naše savjesti i hrabrosti da se suprostavimo nepravdama i svim devijacijama vremena u kome živimo.

SARTR nije samo teatar već jedna ideja koja baštini tradiciju u kojoj su kultura, umjetnost i teatar važno sredstvo u borbi za ljepši i pravedniji svijet.

Pored brojnih nagrada, najznačajnije priznanje za ukupni rad ova Institucija je dobila 2003. godine kada joj je dodjeljena Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close