Obaranje ruskog aviona: Sastanak NATO, Putin optužuje Ankaru za “nož u leđa”

Turska je saopštila da je njena avijacija oborila strani avion koji je narušio njen vazdušni prostor.

Rusija je potvrdila da je pogođen njen avion Su-24 kod turske granice sa Sirijom ali da je leteo isključivo u sirijskom vazdušnom prostoru.

Turkmenske pobunjeničke snage u Siriji su saopštile da su ubile obojicu pilota.

Na zahtev Turske zakazan je vanredan sastanak NATO na nivou ambasadora.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da Turska ima pravo na “sve vrste mera” u slučaju narušavanja nejinog integriteta.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je obaranje aviona “nož u leđa Rusije, koji su zaboli saučesnici terorista” i dodao da je to zločin koji Rusija neće tolerisati.

Putin je upozorio da će taj incident imati “značajne posledice” po odnose s Turskom i kritikovao Ankaru što se obratila NATO-u da razgovora o obaranju aviona umesto da prvo objasni Rusiji šta se desilo.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkazao je posetu Turskoj planiranu za sredu. Obraćajući se novinarima u ruskom gradu Sočiju, Lavrov je savetovao Rusima da ne putuju u Tursku. Prema njegovim rečima, opasnost od terorizma u Turskoj nije ništa manja od opasnosti u Egiptu, gde je teroristička bomba oborila ruski putnički avion 31. oktobra, kada je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

Turska vojska saopštila je da je strani avion upozoren deset puta u roku od pet minuta zbog narušavanja vazdušnog prostora Turske pre nego što je oboren.“Imamo precizne podatke. Dva aviona su se približavala našoj granici. Upozorili smo ih više puta da ne ulaze u turski vazdušni prostor. Utvrdili smo da je turski vazdušni prostor narušen mnogo puta i da je to urađeno sa znanjem”, rekao je jedan turski zvaničnik za Rojters.

Zvanična Ankara ističe da obaranje aviona koji je narušio turski vazdušni prostor nije uperen ni protiv jedne zemlje već je jedini cilj bio da se odbrani njena suverena teritorija u skladu sa pravilima angažovanja.

U međuvremenu, ruski ambasador u Ankari pozvan je u tursko ministarstvo inostranih poslova.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u pitanju taktički bombarder Su-24, koji je leteo isključivo nad teritorijom Sirije, i da je oboren sa zemlje. Avion je leteo na visini od 6.000 metara.

“U toku je istraga o okolnostima pada ruskog aviona. Ministarstvo odbrane tvrdi da je avion sve vreme bio u vazdušnom prostoru Sirije. Objektivni kontroli podaci to potvrđuju”, navodi se u saopštenju.


Prema preliminarnim podacima, piloti su uspeli da se katapultiraju.

Jednog od dvojice pilota oborenog ruskog aviona zarobili su sirijski pobunjenici Turkmeni koji se bore protiv režima sirijskog predsednika Bašara el Asada u planinskoj oblasti nedaleko od turske granice, nasuprot provincije Hataj na jugu, javila je televizija CNN-Turk.

Sirijska pobunjenička grupa poslala je agenciji “Rojters” video-snimak na kojem je, navodno, prikazan nepomičan i teško povređen ruski pilot, a pripadnik grupe rekao je da je muškarac mrtav:

0:00:00

“Ruski pilot. Bog je veliki”, govori glas na snimku, dok grupa ljudi stoji oko čoveka na zemlji.

Snimak je poslala pobunjenička grupa koja se nalazi u severozapadnom delu Sirije, gde deluju organizacije među kojima je i “Slobodna sirijska armija”. U ovom području nema pripadnika “Islamske države”.

Zamjenik komandanta lokalne turkmenske brigade u Siriji, Alpaslan Čelik, rekao je da su piloti pogođeni dok su se spuštali padobranima.

“Oba pilota su pronađeni mrtvi. Naši borci pucali su u vazduh i oni su umrli u vazduhu,” rekao je Čelik, zamjenik komandanta brigade stacionirane nedaleko od sirijskog sela Jamadi.

On je tokom davanja izjave u rukama držao, kako je rekao, komad pilotskog padobrana.

 

Turska armija navodi da su dejstvovala dva aviona tipa “F-16”, koji su bili u patroli duž granice sa Sirijom.

Redžep Tajip Erdoan i Ahmet DavutogluRedžep Tajip Erdoan i Ahmet Davutoglu

Načelnik generalštaba turske armije obavestio je predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o incident, a premijer Ahmet Davutoglu je naložio konsultacije sa NATO, UN i drugim zemljama.

Sirijska opservatorija za ljudska prava podseća da je avion oboren u regiji u kojoj je Rusija već izvodila vazdušne udare, a Asadove snage nastoje da potisnu pobunjenike.

Turska je zatražila početkom sedmice održavanje sednice Saveta bezbednosti zbog napada na Turkmene. Prošle sedmice Ankara je pozvala ruskog ambasadora u ovoj zemlji izražavajući protest zbog bombardovanja turkmenskih sela.

Oko 1.700 Turkmena je prebeglo u Tursku u poslednja tri dana zbog napada sirijskih snaga uz pomoć ruske avijacije

Ankara tradicionalno izražava solidarnost sa Turkmenima, sirijskim narodom turskog porekla. Za kraj decembra predviđena je poseta turskog predsednika Erdogana Moskvi.

BBC: Sledi diplomatski vatromet zbog srušenog ruskog aviona

Tursko obaranje ruskog vojnog aviona na granici sa Sirijom je tip incidenta od koga su mnogi strahovali od kada je Rusija počela svoje vazdušne operacije u Siriji i sada može da se očekuje “diplomatski vatromet”, navodi spoljnopolitički dopisnik Bi-Bi-Sija (BBC) u kratkom komentaru.”Opasnosti operacija blizu turske granice bile su više nego očigledne”, navodi se u komentaru.

Turski avioni već су srušili bar jedan avion sirijske vojne avijacije i moguće i jedan helikopter, podseća dopisnik BBC-ija.

“Vazdušne operacije u preopterećenom nebu iznad Sirije upravo su postale znatno komplikovanije”, navodi dopisnik BBC-ija.

Ruski avioni su izveli nekoliko stotina borbenih letova iznad severne Sirije od kako je počela operacije krajem septembra. Moskva ističe da su jedini cilj “teroristi”, dok Zapad i aktivisti za ljudska prava ukazuju da su meta uglavnom umerene opozicione snage koje podržava Zapad.

U Siriji još 11 ruskih aviona Su-24

Ruski avion Suhoj-24, koji je danas oboren na granici između Sirije i Turske, bio je jedan od 12 aviona tog tipa koji je Rusija koristila od početka vazdušne intervencije protiv Islamske države i sirijskih pobunjenika.

U pitanju je nadzvučni frontovski taktički bombarder iz sovjetske ere, sa promenljivom geometrijom krila, koji je korišćen i za izviđanje i elektronsko ratovanje.

Turski Air Force F16 i Sukhoi Su-24Turski Air Force F16 i Sukhoi Su-24

Nekada je Su-24 bio najbrojniji sovjetski taktički bombarder, koji je proizveden u više od 1.400 primeraka, ali se pretpostavlja da je danas u aktivnoj upotrebi oko 120 letelica tog tipa u ruskim vazduhoplovnim snagama, plus još desetak u ruskoj mornarici.

Proizvođen je od 1974. do 1993. godine i pored Rusije, aktivno se koristi u još pet zemalja (Alžir, Iran, Sirija, Ukrajina i Sudan).

Avion Su-24 od naoružanja ima top sa 500 granata i razne vrste raketa i bombi ukupne težine osam tona.

Pored Sirije, Su-24 je borbenu upotrebu imao u ratu u Avganistanu, građanskom ratu u Libanu, Operaciji “Pustinjska oluja” u Iraku, oba čečenska rata, u Gruziji, Libiji i u Ukrajini.

 


Dragan Štavljanin

[email protected]

Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku “NIN”. Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close