Kakanj dobio modernu zgradu Općine

Izgrađena bez kreditnih zaduženja

 

U Kaknju je danas povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine svečano otvorena novoizgrađena savremena zgrada Općine.

Ovo je prva zgrada u historiji Kaknja u kojoj će biti smještene općinske službe, a koja je u vlasništvu Općine, s obzirom na to da je stara zgrada koju su općinske službe koristile proteklih nekoliko godina bila u vlasništvu Rudnika mrkog uglja Kakanj. Novoizgrađena zgrada ima tri etaže, pet poslovnih prostora, šalter salu, salu za sjednice Općinskog vijeća, hol, salu za vjenčanja, prostorije za smještaj službenika koji rade u općinskim službama te brojne druge.

Ono što je važno pomenuti jeste da je zgrada bez arhitektonskih barijera i da je prilagođena osobama u invalidskim kolicima, a na jednoj od etaža izgrađeni su i posebni toaleti za osobe sa invaliditetom.

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra je kazao da je zgrada Općine simbol snažnog zavičajnog domovinskog patriotizma.

“Od 9. maja 2014. godine i Dana pobjede nad fašizmom, kao i Dana Evrope, do danas kada obilježavamo sutrašnji Dan državnosti Bosne i Hercegovine, izgrađena je administrativna zgrada koja je simbol našeg snažnog zavičajnog domovinskog patriotizma, ali i pobjedničkog mentaliteta koji je posljednjih godina zaživio u Kaknju koji snažno i nezaustavljivo vuče naprijed”, poručio je Mandra.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je zajedno s Mandrom presjekao svečanu vrpcu i zgradu proglasio otvorenom. Tom prilikom je istakao da iz Kaknja posljednjih godina dolaze pozitivne informacije o ulaganjima u projekte infrastrukture, privrede i socijalne projekte te je čestitao Mandri i svima koji su prepoznali sposobnost načelnika Općine Kakanj i odabrali ga da ih vodi.

Izgradnju je finansirala Općina Kakanj bez kreditnih zaduženja, a finansiranje je osmišljeno kroz model kojim je osigurano da ulaganje ne optereti budžet Općine Kakanj. Prva faza radova je finansirana iz sredstava ostvarenih prodajom poslovnih prostora koji su bili u vlasništvu Općine Kakanj, a novi poslovni prostori su predmet prodaje po sistemu visoki “ROH – BAU” čime su osigurana sredstva za drugu fazu radova na izgradnji zgrade.

Prvi par koji će sklopiti brak u novoj sali Općine su Amela Avdispahić i Šemsudin Čišija čije je vjenčanje zakazano za 26. novembar 2015. godine u 14 sati i 30 minuta. Planirano je da vjenčanju prisustvuje i načelnik Nermin Mabdra koji će mladencima čestitati i uručiti prigodan dar.

Projektovanje i nadzor vršila je firma Entasis Zenica, izvođač radova u I fazi bio je konzorcij ITC Zenica i Trgošped Kakanj, a u drugoj fazi ITC. Tokom izvođenja radova angažirano je i nekoliko podizvođača za određene radove.

Klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close