Povećane akcize na cigarete, nema saglasnosti o povećanju akciza na gorivo i alkohol

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH odlučio je na današnjoj sjednici da izvještaj Radne grupe o povećanju akciza na naftne derivate, pivo i cigarete dostavi entitetskim vladama na izjašnjenje, s obzirom da nije postignuto usaglašeno rješenje o kome bi UO UIO mogao odlučivati u okviru svog mandata.

Prema usvojenoj odluci minimalana akciza na cigarete iznosit će 2,23 KM po kutiji cigareta, dok će posebna akciza za pakiranje od 20 komada cigareta iznositi 1,20 KM. Akciza na duhan za pušenje bit će u visini 80 posto minimalne akcize i iznosit će 89,20 KM po kilogramu. Povećanje u odnosu na prošlu godinu iznosi 15 feninga po kutiji cigareta pakovanja od 20 komada. Akcize na duhan povećana je za 9,2 KM.

Poreski obveznici i prometnici cigaretama dužni su popisati zatečene zalihe te do 17. 1. 2016. godine uplatiti razliku između obračunate i već uplaćene akcize.

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju carinske tarife za 2016. godinu na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

UO usvojio je Odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina, čime se pomaže proizvodnja u rudnicima u oba entiteta.

Upravni odbor usvojio je danas Izvještaj o radu UIO za prvih šest mjeseci ove godine uz konstataciju da su zadovoljni rezultatima koji su postignuti.

Usvojen je i Plan rada UIO za iduću godinu uz određene primjedbe koje bi trebale unaprijediti rad ove institucije.

Klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close