Obama spreman da krene u rat?

Obama je, kako navode agencije, odlučio da “promjeni list” kada je Njujork tajms objavio dokument koji je pokazao da u Vašingtonu već neko vrijeme cirkuliše dokument koji dokazuje da je režim Bašara al Asada koristio hemijsko oružje u Siriji. Time je Damask “pregazio crvenu liniju” koju je zacrtao Barak Obama.

Ta linija zacrtana je još u aprilu, podsjeća RTS, i dodaje sa su SAD i tada rekle da Damask ne smije da je prijeđe. Iako Bijela kuća sada ima dokaze o upotrebi hemijskog oružja, u administraciji Baraka Obame još uvijek postoje duboke podjele oko narednih poteza, pošto je, bar do sada, Vašington vješto izbjegavao da se umiješa u sirijski građanski rat.

Obama se već nedeljama nalazi pod ozbiljnim pritiskom da se uključi u rat u Siriji, pri čemu su Bil Klinton i Džon Mekejn najozbiljniji zagovornici intervencije.

UN ranije juče su saopštile da je od početka sukoba do kraja aprila u Siriji poginulo oko 93.000 ljudi.

Dio dokaza o hemijskom oružju nabavila je, naravno, CIA, koja je došla do uzoraka urina dvojice ustanika, jednog koji je ubijen i drugog koji je povrijeđen u sukobima nedaleko od mjesta Utubija. Rezultati analize, navodno, pokazuju da su obojica bili izloženi dejstvu sarina, na osnovu čega je zaključeno da je taj bojni otrov koristila sirijska vojska. Tvrdi se da je do sada od hemijskog oružja stradalo između 100 i 150 osoba.

Visoki zvaničnik Bijele kuće Ben Rodes izjavio je da je predsjednik Obama odlučio da pruži više podrške opoziciji. “To uključuje obezbijeđivanje direktne podrške Sirijskom vojnom savjetu, vojnom krilu opozicije”.

On je potvrdio odluku o slanju oružja, ali je upozorio na čvršći stav Vašingtona, naglasivši da će pomoć Vašingtona biti drugačija od dosadašnje. Prema Roudsu, uključivanje libanske grupe Hezbolah i Irana u sirijski konflikt “dodaju elemente hitnosti” pozivu za čvršći stav SAD i njenih saveznika prema Siriji.

“Mi smo se spremili za mnoge neočekivane situacije u Siriji”, rekao je Rodes, koji je zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbijednost. “Donijećemo odluke o daljim akcijama kada mi budemo smatrali da treba”, dodao je on.

Rouds je takođe rekao i da je Vašington poslao Rusiji svoje informacije o hemijskom oružju.

Na ovakvu odluku Bijele kuće odmah su pozitivno reagovali sirijski pobunjenici, čiji je Nacionalni savjet pozdravio “povećanje američke pomoći, uključujući direktnu vojnu podršku”. “Ta pomoć trebalo bi da bude strateška i odlučna u cilju okončanja nasilja i postizanja političke tranzicije”, saopštio je Nacionalni savjet.

I američki poslanici pozdravili su odluku Obamine administracije ali je senator Džon MekKejn otišao još dalje i zatražio veće angažovanje. “Potrebno nam je teško naoružanje. Potrebni su nam tenkovi i rakete zemlja-vazduh”, smatra MekKejn.

Puškov: To je fabrikovano

Nedugo nakon što je ova vijest obišla svijet, reagovala je i zvanična Moskva, koja ima potpuno drugačije stavove od SAD kada je u pitanju Sirija i kojoj se zamera da naoružava sirijskog predsjednika.

Moskva smatra da su informacije o tome da su snage Bašara al-Asada koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika zapravo fabrikovane.

“Informacije o upotrebi hemijskog oružja od strane Asada su fabrikovane na istom mjestu gde i laži o tome da je Sadam Husein posjedovao oružje masovnog uništenja”, napisao je predsjednik komiteta za spoljnu politiku donjeg doma ruskog parlamenta Aleksej Puškov na Tviteru i sugerisao da bi SAD mogle to da iskoriste da bi opravdale uplitanje u konflikt između zvaničnih snaga i pobunjenika u Siriji.

“Obama je krenuo istim putem kao i Džordž Buš”, dodao je on.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close