Obama: SAD nisu u ratu protiv islama

Na trodnevnom samitu u Bijeloj kući u Washingtonu, posvećenom suprotstavljanju ekstremizmu, predsjednik Sjedinjenih Američkih DržavaBarack Obama rekao je da SAD nisu u ratu protiv islama, već protiv ljudi koji skrnave ovu religiju.

Obama je naglasio da “nijedna religija nije odgovorna za ekstremizam, odnosno da su ljudi odgovorni za nasilje i terorizam”.

Neki su kritikovali Bijelu kuću da izbjegava povezati ekstremizam sa islamom u slučajevima oružanih napada militanata u Parizu i Kopenhagenu.

Obama je naglasio da vjerske vođe organizacije Islamska država “nisu vjerske vođe već teroristi”.

Tokom svog govora u Washingtonu Barack Obama je u nekoliko navrata oštro odvojio organizaciju Islamska država od islama.

Američki predsjednik ocijenio je da je Islamska država globalna prijetnja ističući da “ova radikalna grupa i Al-Qaeda očajnički trebaju legitimitet”.

“Nasilje nad nedužnima ne ide u prilog islamu i muslimanima, već suprotno”, kazao je.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush je, takođe, nekoliko puta naglasio da SAD ne vode rat protiv islama.

Obama je pozvao muslimansku zajednicu Sjedinjenih Država da treba učiniti više u borbi protiv “nasilnog ekstremizma”.

“Muslimanske vođe trebaju preduzeti dodatne mjere kako bi diskreditirali ideju da naše nacije teže da potisnu islam”, rekao je Barack Obama.

Obama je ocijenio da su naročito mladi muslimani osjetljivi na ekstremističku propagandu koja ih može odvesti u organizaciju Islamska država u Siriji.

U prošlosedmičnom izvještaju američkih obavještajnih službi navodi se da je skoro 150 Amerikanaca pokušalo da otputuje u Siriju da bi se borilo u redovima organizacije Islamska država.

Washingtonska konferencija okuplja delegate iz 60 zemalja. Diskutuje se o nizu brutalnih napada koji su se posljednje vrijeme desili u Evropi i na Bliskom istoku.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close