-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

‘O Izbornom zakonu više ne želim razgovorati samo s HDZ-om‘

ODLUKA IZETBEGOVIĆA ODJEKNULA U HRVATSKOJ: ‘O Izbornom zakonu više ne želim razgovorati samo s HDZ-om‘

Vodeći mediji u susjednoj Hrvatskoj pridaju veliki značaj pismu koje je lider SDA, Bakir Izetbegović, uputuo predsjedniku HDZ-a, Draganu Čoviću, a u kojem ga obaviještava da je ‘iscrpljen pregovarački format SDA-HDZ”.

Hina piše da je čelnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović poručio je kako više neće pregovarati samo s HDZ-om BiH nakon godinu dana od potpisa mostarskog sporazuma kojim je bilo predviđeno da dvije vodeće nacionalne stranke usuglase prijedloge o izmjenama Izbornog zakona, što se nije do sada dogodilo. 

U pismu koje je uputio predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, Izetbegović je ocijenio kako je ‘iscrpljen pregovarački format’.

„SDA iskazuje punu spremnost nastaviti razgovore o izmjenama izbornog zakonodavstva, ali ne u dosadašnjem, već isključivo u formatu koji bi okupio predstavnike svih parlamentarnih stranaka, a u savjetodavnom kapacitetu domaće i strane pravne eksperte“, stoji u pismu.

Hina piše da su predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali 17. juna prošle godine dva politička sporazuma kojim su se obvezali na postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona te održavanje izbora u Mostaru.

Izbori u tome gradu su održani, ali nije postignut napredak oko izmjene izbornog zakonodavstva sukladno presudama Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojima se traži otklanjanje diskriminacije prema manjinama, dok se odlukom Ustavnog suda BiH traži drukčiji izbor delegata u Dim naroda.

Izetbegović je u pismu pojasnio kako je kroz presude ‘potrebno sačuvati i unaprijediti osjetljivi balans građanskog i etničkog na kojem je baziran Ustav BiH’.

Hina piše da je čelnik vodeće bošnjačke stranke zatražio da se promijeni uloga gornjeg doma koji bi ubuduće odlučivao samo o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa, a ne o svim zakonima o kojima odlučuje donji dom u kojemu su Bošnjaci apsolutna većina.

U dostavljenome pismu Izetbegović je naveo i kako bošnjačkoj strani nisu prihvatljivi prijedlozi o izbornoj reformi koje su ranije dostavili iz HDZ BiH.

U pregovorima između Čovića i Izetbegovića posljednjih godinu dana posredovali su američki ambasador u BiH Eric Gordon Nelson i posebni predstavnik EU u BiH Johann Sattler. Čović je upozoravao u više navrata kako bošnjački političari izbjegavaju razgovore i postizanje bilo kakvog dogovora o izbornoj reformi. 

Opći izbori u BiH trebali bi se održati u jesen sljedeće godine, no na njima po sadašnjem stanju ne bi se ponovno mogli kandidirati predstavnici manjina za vodeće pozicije u državi poput Predsjedništva BiH i Doma naroda, dok pak u Izbornom zakonu BiH nije precizirano kako bi se birali delegati za Dom naroda entiteta Federacije BiH.

Hina piše kako su mediji bliski SDA nedavno objavili da je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio kako se izbori ipak neće održati ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon.

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close