NTF od “Turkoila” traži 3,6 miliona KM

Vlasti Federacije BiH pokrenut će u narednih nekoliko dana međunarodni pravni spor protiv turske naftne kompanije “Turkoil” tražeći isplatu dugovanja zbog jednostranog prekida zakupa “Naftnih terminala” u Pločama (NTF), koji su u vlasništvu ovoga entiteta, potvrdio je za “Dnevni avaz” Rasim Kadić, generalni direktor “Terminala FBiH”.

Najam terminala

Prema riječima Kadića, utvrđeno je da “Turkoil” “Naftnim terminalima” FBiH duguje oko 3,6 miliona KM (1,8 miliona eura) za višemjesečni najam terminala od 41.250 kubnih metara, čime je Vlada FBiH oštećena za milione maraka. On podsjeća da su Turci potpisali jednogodišnji ugovor o najmu terminala u Pločama te da su, nakon samo tri mjeseca, izvijestili NTF da se povlače iz BiH, unatoč potpisanom ugovoru.

– Nadzorni odbor NTF-a već je donio odluku za pokretanje međunarodnog spora. Izabrana je i advokatska kuća iz Austrije koja će nas zastupati. Samo je pitanje dana kada će spor biti pokrenut. Vjerujem da će to biti vrlo brzo. Malo smo to odlagali zbog novonastale situacije s “Deltagripom” i zbog ulaska stečajnog upravnika u NTF – kaže Kadić.

On tvrdi da sada više nema nikakvih prepreka da se spor, konačno, pokrene, pogotovo jer su “Naftni terminali FBiH” osigurali 15 miliona KM za plaćanje duga “Deltagripu”.

 

Osigurali novac

 

– Evo, upravo izlazim iz banke. Uspjeli smo osigurati 15 miliona KM da bismo isplatili dug Britancima. Imamo rok da ih do petka uvjerimo da su nam sredstva na računu. Ostali su još detalji koji su tehničke prirode. Vjerujem da ćemo već danas (srijeda, op. a.) uspjeti sve završiti da bismo izbjegli pokretanje stečaja – rekao je Kadić.

Ispitati kriminal

No, dok Vlada FBiH već mjesecima traži načine kako da vrati dug, uzimajući kredit kod komercijalnih banaka koji će vraćati građani FBiH, vlasti još nisu poduzele aktivnosti da se rasvijetli kako je državna firma „Terminali” uopće došla u ovu dubiozu. Naime, kadrovi SDA koji su bili na čelu “Terminala”, a o čemu je “Avaz” već pisao, tražili su mito od „Deltagripa” u iznosu od pola miliona dolara, i to pismeno! Taj je dopis bio ključni dokaz protiv FBiH u sporu pred Međunarodnim arbitražnim sudom.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close