Vlada Japana pomaže općinama Petrovac, Šekovići i Kiseljak

Vlada Japana odobrila je grant sredstva u iznosu 416.780 KM za dva projekta iz oblasti zaštite životne sredine u općinama Petrovac i Šekovići, te za projekt iz oblasti vodosnabdijevanja u općini Kiseljak.

U cilju rješavanja problema centralnog grijanja u Osnovnoj školi i Domu zdravlja u Petrovcu, Vlada Japana će dodijeliti grant sredstva u iznosu 172.598 KM za nabavku i instaliranje kotlovnice na biomasu. Ugradnjom nove kotlovnice, općina će moći koristiti drvni otpad za sistem centralnog grijanja, što će, pored ekološke prihvatljivosti sistema, rezultirati i značajnim smanjenjem troškova grijanja.

Prikupljena sredstva za nabavku vozila za prikupljanje otpada

Također, Vlada Japana odobrila je sredstva u iznosu od 87.308 KM za nabavku novog vozila za prikupljanje otpada u općini Šekovići. Komunalno preduzeće “Zelenilo i čistoća” bavi se prikupljanjem i odlaganjem komunalnog otpada na teritoriji te općine, ali trenutno raspolaže sa samo jednim veoma starim i oštećenim kamionom kojim se ne može vršiti prikupljanje otpada u brdovitim područjima općine.

Treći projekt koji je odobrila Vlada Japana odnosi se na rekonstrukciju sistema vodosnabdijevanja u Mjesnoj zajednici Bilalovac, općina Kiseljak. Sredstva u iznosu 156.888 KM bit će korištena za zamjenu zastarjelog cjevovoda u okviru sistema čime će biti osigurano pouzdano vodosnabdijevanje tokom cijele godine.

Ceremonija potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava bit će održana u petak, 15. marta u Ambasadi Japana u Sarajevu.

20 projekata iz oblasti vodosnabdijevanja

Projekti iz oblasti zaštite životne sredine i vodosnabdijevanja su u okviru razvojne pomoći Japana Bosni i Hercegovini prepoznati kao prioritetna područja, saopćeno je iz Ambasade Japana u Sarajevu.

Vlada Japana je u okviru Grant programa za temeljne projekte dodijelila sredstva za oko 20 projekata iz oblasti vodosnabdijevanja, kao i dodatna sredstva u iznosu 1,3 miliona KM za novi projekt “Sliv rijeke Vrbas i razvoj turizma” putem Japan-UNDP Povjereničkog fonda, te projekt u okviru tehničke saradnje pod nazivom “Uspostavljanje međunarodnog turističkog koridora i zaštita životne sredine u Hercegovini”.

federalna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close