Novoizabranim poslanicima NSRS-a uručeni certifikati

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Stjepan Mikić uručio je danas certificate novoizabranim poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (RS).

(Fena)

Dodjela certifikata za 83 novoizabrana parlamentarca održana je uoči početka prve sjednice parlamenta RS-a novog saziva.

Mikić je čestitao novoizabranim poslanicima te im poželio uspjeh u radu.

Početak prve sjednice Narodne skupštine RS-a najavljen je za 12 sati.

Do izbora novog skupštinskog rukovodstva sjednicu će voditi najstariji poslanik, odnosno Ilija Stevančević iz koalicije SDS – PUP – SRS, dok će mu u tome, uz generalnog sekretara aktulenog saziva Ranka Karapetrovića, pomagati troje najmlađih poslanika – Marko Vidaković (SNSD), Davor Šešić (SDS-PUP-SRS) i Neda Petrić (DNS – SRS RS – NS).

Poslanici će izabrati članove komisije za izbor i imenovanja, koja treba da verifikuje poslaničke mandate, nakon čega će parlamentarci, kao i novoizabrani predsjеdnik i potpredsjednici RS-a Milorad Dodik, Ramiz Salkić i Josip Jerković položili zakletvu.

Potom će se pristupiti izboru predsjednika Narodne skupštine, kao i donošenju odluke o broju potpredsjednika parlamenta i njihovom izboru.

Zasad je poznato ime samo kandidata DNS-a Nedeljka Čubrilovića za novog predsjednika entitetskog parlamenta, dok je Koalicija Domovina za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda predložila Senada Bratića (SDA).

Oba politička bloka, onaj oko SNSD-a, kao i blok oko Saveza za promjene, očekuju da će imati skupštinsku većinu.

Parlament RS broji 83 poslanička mjesta, a najmanje 42 poslanička glasa neophodna su za većinu u zakonodavnom domu RS.

Na prvoj sjednici parlamenta novog saziva će biti pokrenute i incijative za izbor delegata iz RS-a za Dom naroda parlamenta BiH i delegata u Vijeće naroda RS-a.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close