Nović: Djeca su bila igračka političara

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović ocijenio je da je problem izdavanja jedinstvenog matičnog broja /JMB/ politička igra i da su ovog puta djeca bila igračke u rukama političara.

 

On je rekao da je takva manipulacija nedopustiva, te da je zadovoljan što je na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH donesena privremena odluka o izdavanju JMB za novorođenčad čime je riješena “duboka agonija”.

Nović je za “Nezavisne novine” izjavio da je donesena jednoglasna privremena odluka o utvrđivanju registracionih područja za određivanje JMB u BiH, prema kojoj je Republika Srpska dobila broj 13, distrikt Brčko 14, a Federacija 15.

Odgovarajući na pitanje ko je odgovoran što još nije riješeno pitanje razgraničenja između BiH i Hrvatske, Nović kaže da je problem u tome što je prije nekoliko godina postignut sporazum BiH i Hrvatske o granici, ali da taj ugovor nikada nije ratifikovan, jer u BiH nije postignuta saglasnost.

“Komisija za granice BiH je nekoliko puta inicirala to pitanje sa hrvatskom stranom, međutim Hrvatska to pitanje odugovlači. Očigledno ćemo imati teškoće i probleme koji će se javljati na granici u vezi s tim pitanjem”, naveo je Nović.

On ističe da to nije samo pitanje Neuma, gdje ne postoji saglasnost ni unutar same Komisije za granice BiH, niti politička saglasnost, već je to i pitanje Kostajnice.

U slučaju granice kod Kostajnice, kaže Nović, RS zastupa potpuno ispravan stav o tome da granica treba da ide sredinom rijeke Une.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close