BiHPrivreda

Novi zakon o bezbjednosti u saobraćaju: Rigorozne kazne i za najmanje prekršaje

Stotinu do tri stotine maraka kazne vozače očekuje ako budu pričali na telefon tokom vožnje. Ista kazna je ako nemaju pojas za volanom. 400 do 1.000 maraka morat će da plate ako na prvom sjedištu budu vozili dijete mlađe od 12 godina. Dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena sa dva na jedan i po promil.

Svi koji budu vozili više od 30 kilometara na sat preko dozvoljenog platiz će istu kaznu. To su samo neke od izmjena zakona o bezbjednosti saobraćaja koji je u bh. Parlamentu prošao prvo čitanje, javlja ATV.

Vozači će morati da zaborave na pravljenje prekomjerne buke i škripe kod naglog povećanja brzine. Četrdeset maraka vozači će platiti ako na mjestu suvozača budu imali pijanu osobu.

Pješaci koji prelaze ulicu sa slušalicama u ušima platit će istu kaznu, a isto je i sa korištenjem mobilnih telefona. Motoristi uhvaćeni bez kaciga platit će deset maraka više. Stručnjaci podržavaju izmjene, ali ipak tvrde da kroz zakonske odredbe treba i preventivno djelovati.

“Nismo ponovo zakonski dobili odredbu kako naplatiti kazne, jer znamo da samo u Republici Srpskoj imamo lice koje je dužno 23 hiljade maraka za kazne”, kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja.

Dok se neko od parlamentaraca ne sjeti i te stavke – u prijedlogu novog zakona uvedene su i nove kazne za bicikliste. Noću ne smiju na ulicu bez svjetlosnog prsluka. Kažnjivo je i ako ispuštaju upravljač iz ruku ili kad, tokom vožnje, sklone noge sa pedala.

Ako vozite bicikl ne smijete da imate slušalice u ušima. Nije dozvoljeno ni korištenje mobilnih telefona. Kacige ipak nisu problem, tako da biciklisti mogu i bez njih da se voze.

fokus.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close