- VIJESTISvijet

Novi snažan zemljotres pogodio italijanski gradić Amatriče

U centralnim dijelovima Italije rano jutros je registrovan novi snažan potres u mjestu Amatriče, koji je već teško oštećen u zemljotresu od prije dva dana.

Američki geološki institut navodi da je najnoviji potres bio jačine 4,7 stepeni Rihterove skale, dok italijanski nacionalni geološki institut navodi da je bio 4,8 stepeni.

Tom potresu, koji je registrovan nešto prije 6.30 sati, prethodilo je na desetine slabijih potresa tokom noći.

U posljednja dva dana, poslije prvog snažnog zemljotresa, registrovano je više od 500 naknadnih potresa, prenio je AP.

Prema juče objavljenim podacima italijanske službe za civilnu zaštitu, u snažnom zemljotresu, koji je u srijedu pogodio centralne dijelove Italije, poginulo je 250 ljudi, a 365 je povrijeđeno.

Kako se navodi, oko 200 žrtava izvučeno je ispod ruševina samo u gradu Amatriče, prenijela je italijanska agencija Ansa.

Zemljotres jačine 6,2 stepeni po Rihterovoj skali, koji je u srijedu u 03.36 sati zatresao oblast u blizini Peruđe, oko 170 kilometara sjeveroistočno od Rima, osjetio se na širokom području središnje Italije nakon čega su mnogi ljudi istrčali na ulice.

Najteže je pogođeno područje između regija Lacio, Marke, Umbrija i Abruca gdje su uništena mjesta Akumoli, Amatriče, Posta i Arkvata del Tronto u kojima su se ljudima pred zoru krovovi obrušili na glave dok su spavali, pa su osvanuli u ruševinama, krhotinama i prašini.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close