Novi skandal vladike Filareta – orden Vojislavu Šešelju

Još jedan skandal vladike mileševskog Filareta. U manastiru Mileševa, istom onom u kome se nalazi čuveno umetničko delo – freska Belog anđela, uručio je orden „Belog anđela prvog reda“ Vojislavu Šešelju.Ovaj haški optuženik, koji od novembra kada se vratio u Srbiju posle jedanaest godina provedenih u pritvoru, na slobodi čeka izricanje presude pred Haškim sudom. Lider radikala dobro je upamćen po ekstremističkim, ratno huškaškim nastupima, te kao jedan od ideologa srpskog šovinizma. Tako se svrstao u red onih koji su inspirisali počinioce zločina počinjenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Psiholog, nekadašnji narodni poslanik, Žarko Korać kaže da nije iznenađen jer je vladika Filaret i ranije bio umešan u politiku. Podseća da je ovaj velikodostojnik SPC uoči izbora 2000. godine otvoreno pozvao građane da glasaju za Miloševićev SPS i samog Slobodana Miloševića.

„Tada je Crkva odreagovala saopštenjem, ali je on to ipak učinio. On je i kasnije pokazivao veliku naklonost ekstremnim desnim nacionalističkim ideologijama i uvek bio simpatizer Vojislava Šešelja. Postoje i razni drugi skandali vezani za njegov rad u Mileševskoj eparhiji. Vladika Filaret ostvaruje kontinuitet u podršci ratu, radikalnim idejama, uostalom treba podsetiti da je to vladika Srpske pravoslavne crkve koji se slikao sa mitraljezom pored tenka, i mazio lobanju navodno deteta koje je ubijeno u ratu. Moram otvoreno reći, to je osoba koja ne zaslužuje da bude visoki predstavnik SPC, ili zaslužuje ako se Crkva ni u jednom slučaju nije jasno ogradila od tih ekstremnih, agresivnih i bilo koga nedostojnih skandala“.

Korać ne veruje da će nadležni u vrhu SPC i ovoga puta preduzeti konkretne korake. S obzirom na to postavlja dva pitanja:

„Prvo je da li ne reaguje zato što je u velikoj meri saglasna sa onim što radi ili su mnoge vladike saglasne. A druge je da Crkva ima licemernu politiku da se nikada ne ograđuje od izjava koje su ratno huškaške. Podrška Šešelju znači podršku čoveku koji je bio jedan od nosioca ratne i zločinačke politike u Srbiji devedesetih godina. Dakle, da li Crkva smatra da njen posao nije da se ograđuje od ljudi i postupaka koji su u dubokoj suprotnosti sa onim što je njena misija. Žalosno je ovo za crkvu u celini a mnogo manje za Filareta“, kaže Korać.

*****Tokom dana na veb stranici i u radijskom programu donosimo više reakcija na dodelu ordena Šešelju

 


Ljudmila Cvetković

Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Sada je na RSE gdje radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close