NogometSport

Novi sistem izvođenja jedanaesteraca testira se na EP u Hrvatskoj

Novi sistem koji je poznat pod imenom ABBA, dizajniran je kako bi ravnomjerno rasporedio pritisak na igrače prilikom izvođenja kaznenih udaraca, nakon što utakmice u regularnom dijelu i produžecima završe bez pobjednika, javila je Hina.

Po sadašnjem modelu kazneni udarac izvodi igrač jedne, a potom igrač druge ekipe. Izvodi se pet serija, a ako je potrebno nastavlja se serija po serija.

UEFA-ino istraživanje je pokazalo kako klubovi i reprezentacije koji prvi izvode jedanaesterce imaju 60 posto izgleda za pobjedu, što im daje nepravednu prednost, smatraju u krovnoj nogometnoj organizaciji Starog kontinenta. UEFA je analizirala više od hiljadu izvođenja jedanaestaraca od 1970. do 2013. godine.

“Istraživanje je pokazalo kako su igrači koji drugi izvode jedanaesterce pod većim pritiskom, posebice nakon što se odradi prvih pet serija”, poručili su iz UEFA-e.

Prema novom sustavu koji će se testirati u Hrvatskoj jedanaesterci će se izvoditi po sustavu ABBA.

Prvi jedanaesterac izvodit će igrač iz ekipe A, potom će iduća dva izvoditi igrači iz ekipe B, pa iduća dva opet iz ekipe A i tako sve dok obje ekipe ne izvedu po pet udaraca. (AB-BA-AB-BA-AB). Istim načinom će se nastaviti i ukoliko nakon prvih pet serija neće biti pobjednika.

Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB), nogometno tijelo koje mora priznati svako nogometno pravilo prije njegovog usvajanja, dalo je ‘zeleno svjetlo’ za ovaj eksperiment.

“Vjerujemo da ABBA može izjednačiti pritisak prilikom izvođenja jedanaesteraca, a sada ćemo to isprobati”, kazao je Stewart Regan, član IFAB-a te izvršni direktor Škotskog nogometnog saveza.

Fena

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close