Visoko

Novi projekti u parku “Ravne 2”

NOVI PROJEKTI FONDACIJE U PARKU ‘RAVNE 2’

Februar 2019. će biti udarnički za radnike Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’. Pod rukovodstvom direktora Fondacije dr. Semira Osmanagića pristupilo se čeišćenju površine od 4.000 kv.m. koja je bila do sada šikara.

Uklonjeni su neugledni žbunovi, potkresano drveće, prikupljene slomljene grane. Grabljama je lišće skupljeno na gomile i zapaljeno. Bagerom je uklonjeno 60 panjeva koji su ostali iza ilegalne sječe proteklih desetak godina.

Ideja je da se ovdje napravi park s nekoliko rekreacijskih staza, klupama i stolovima. Na taj način bi se dobilo dodatnih 100 sjedećih mjesta u ovoj prirodnoj oazi.

U produžetku ove parcele u drugoj dolini očišćena su dva platoa na kojima će u budućnosti biti postavljene nove instalacije: piramida i manji plato za meditaciju.

Mehanizacijom je napravljen novi put unutar parka dužine 120 metara. Njime će biti omogućen pristup kamionima s materijalom kako bi se pristupilo gradnji dvije nove instalacije u sjevernom dijelu parka.

U toku su i redovni radovi na održavanju parka ‘Ravne 2’ kao što je čišćenje korita svih potoka te uklanjanje slomljenih grana od zimskih vjetrova i snježnih padavina. ‘Ministar’ u stopu prati krticu koja ostavlja gomile zemlje iza sebe na površini.

piramidasunca.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close