Novi instrumenti i digitalizovani planovi za unapređenje rada katastra

U Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko–pravne poslove (FGU) danas je predstavnicima Odsjeka za katastar i imovinsko-pravne poslove predata geodetska oprema koja je nabavljena za potrebe rada Službe za urbanizam, stambeno-komunalne poslove i katastar nekretnina Općine Visoko.

Geodetsku opremu je uručio direktor FGU, Željko Obradović predstavnicima 22 općine FBiH.

Predstavnik Odsjeka za katastar i imovinsko- pravne poslove Općine Visoko Fuad Kukić je objasnio da je ovu opremu sufinansirala Općina Visoko, a uključuje dva instrumenta, GPS Rover, instrument za mjerenje vezan satelitom, te TPS ili totalnu stanicu, elektronski daljinomjer namijenjen za snimanje terena radi prenosa podataka sa terena na planove.

– Ovi instrumenti su posljednja riječ tehnike u ovoj oblasti i u današnje vrijeme bez njih je nezamisliv rad. Njihovim korištenjem se postiže velika preciznost i brzina u radu. Najviše koristi od ove geodetske opreme imat će uz općinski katastar, upravo stanovnici koji koriste usluge katastra, a počet ćemo ga koristiti nakon izvršene obuke od strane isporučioca.

Digitalizovani planovi za katstarske općine Visoko, Ozrakoviće, Kraljevac i Alaudin

Napominjem da je u petak, 24.10, također u Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko –pravne poslove izvršeno preuzimanje digitalizovanih planova za četiri katastarske općine, Visoko, Ozrakovići, Kraljevac i Alaudin, koji su zajednički uradili Općina Visoko i FGU. Vrijednost ovih planova i opreme zajedno iznosi oko 70.000 KM.

Građani mogu preko interneta i uz broj katastarske čestice pristupiti ovim digitalizovanim planovima.

U narednom periodu planiramo nastaviti saradnju sa FGU oko digitalizacije preostalih katastarskih općina, rekao je Fuad Kukić.

 

Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close