CIK BiH: Objavljivani rezultati Općih izbora 2014. godine

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2014. godine. Sastavni dio odluke je detaljan tabelarni prikaz rezultata za svaki izborni nivo, po osnovnim izbornim jedinicama, biračkim mjestima i političkim subjektima i kandidatima.
Procedura podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića propisana je odredbama člana 5.30 Izbornog zakona BiH. Rok za podnošenje zahtjeva je tri dana od dana objave utvrđenih izbornih rezultata. Rezultati su objavljeni danas u 15:00 sati na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba . Centralna izborna komisija BiH naređuje ponovno brojanje glasačkih listića ako utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utječe na dodjelu mandata.

U skladu sa odredbama navedenog člana Izbornog zakona BiH nakon što Centralna izborna komisija BiH utvrdi i objavi izborne rezultate, općinska izborna komisija, ovjerena politička stranka, koalicija, ili nezavisni kandidat, mogu zahtijevati da Centralna izborna komisija BiH ponovno broji glasačke listiće u određenim izbornim jedinicama u kojima su se politička stranka, koalicija ili nezavisni kandidat kandidirali za izbore, s tim da općinska izborna komisija može zahtijevati da Centralna izborna komisija BiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu u njenoj općini.
Akreditirani posmatrač može zahtijevati da Centralna izborna komisija BiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem je bio posmatrač.

Ovjerena politička stranka, koalicija,  nezavisni kandidat ili akreditirani posmatrač mogu zahtijevati od Centralne izborne komisije BiH da ponovno broji glasačke listiće za glasanje u odsutnosti, glasačke listiće kojima se glasalo izvan Bosne i Hercegovine ili nepotvrđene-kovertirane glasačke listiće.
Grupa od 50 ili više birača, koji su glasali na istom biračkom mjestu, može zahtijevati da Centralna izborna komisija BiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem su glasali.
Centralna izborna komisija BiH može razmatrati zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića, ako su ispunjeni sljedeći uslovi:

  1.   da je zahtjev podnesen u pisanoj formi i da ga je potpisao akreditirani posmatrač, grupa od 50 ili više birača koji su glasali na istom biračkom mjestu, nezavisni kandidat, predsjednik političke stranke ili bilo koji od predsjednika političkih stranaka koje su formirale koaliciju, ili općinska izborna komisija;
  2.    da su u zahtjevu tačno navedene činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uključujući članove Izbornog zakona BiH koji nisu poštovani ili su prekršeni;
  3.     da je u zahtjevu naveden približan broj glasačkih listića za koje se vjeruje da nisu ispravni;
  4.     da je u zahtjevu navedeno kako bi ta povreda zakona utjecala na izborne rezultate
  5.     da je zahtjev podnesen Centralnoj izbornoj komisiji BiH u roku od tri dana od dana kada je Centralna izborna komisija BiH objavila izborne rezultate.

Centralna izborna komisija BiH može po službenoj dužnosti narediti ponovno brojanje glasačkih listića.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close