Nove padavine neće praviti probleme poplavljenim područjima, ali su opasnost za klizišta

Nakon nekoliko sunačnih dana prema najavama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda i Republičkog hidrometeorloškog zavoda Republike Srpske naredna tri dana ponovo nastupa nestabilno vrijeme s kišom i lokalnim pljuskovima, potvrđeno je Agenciji Fena.– Sutra se do kraja dana očekuje postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Krajem dana u istočnim područjima Bosne je moguć lokalni pljusak. U subotu u većem dijelu zemlje bit će pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom –  navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Meteorolozi prognoziraju da se u subotu više padavina očekuje poslijepodne, što ponegdje u istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne može uvjetovati grad.

I u nedjelju će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

– Očekivana količina padavina u toku 24 sata od 4 do 15, na jugozapadu i sjeveroistoku Bosne, lokalno, do 22 l/m2- kazao je Agenciji FENA meteorolog FHMZ Ibrahim Hadžismajlović.

Temperature bit će nešto niže u odnosu na današnji dan i kretat će se od 12 do 18 stepeni Celzija ujutro, a od 22 do 28 poslijepodne.

– Jedino zbog čega upozoravamo stanovništvo jesu već postojeća klizišta. Upozorenje koje  smo izdali se odnosi na pomjeranje tla i mi smo o tome obavijestili sve relevantne institucije – kazao je Hadžismajlović.

U Republici Srpskoj, po riječima dežurnog sinoptičara, sutra se u drugom dijelu dana očekuje nestabilno vrijeme uz pljuskove i grmljavinu. Najniže temperature od 11 do 17 stepeni Celzija, a najviše dnevne do 33.

– Nadolazeća kiša ne može ugroziti već poplavljena područja – izjavio je dežurni sinoptičar Republičkog hidroemeteorološkog zavoda Republike Srpske Duško Rudan.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close