Nove igre oko jablaničkog Granita?

U narednoj sedmici Vladi HNK bit će predana konačna verzija programa reorganizacije Granita iz Jablanice, kaže stečajni upravnik ove firme Velija Sabljić.
– Skupština odbora povjerilaca je dala ideje i instrukcije, nakon čega smo sačinili konačni tekst programa, koji će Vlada i sud dobiti. Predložit ćemo da se Granit kreditno zaduži za osam miliona KM, a da Vlada HNK-a bude garant, ističe Sabljić, prenosi Oslobođenje.
Na priče o tome kako radnici još nisu dobili decembarsku plaću, te da se iz Granita tjerrqa direktor Salih Klepo, kojeg je MInistarstvo privrede HNK postavilo na to mjesto Sabljić kaže:
– Klepo je samo kazao kako od petka više neće dolaziti na posao. On nije u radnom odnosu, angažovalo ga je Ministarstvo. Što se tiče plata, januar i februar su uvijek bili teški, čak i kada je Granit mnogo bolje poslovao, napominje Sabljić.
Predsjendik Sindikata radnika Granita Memsud Ćosić ističe da su pisali peticiju poa onda i dopis koji su poslali na adrese federalne i kantonalne Vlade.
– Nismo još dobili decembarsku platu, ali je očekujemo do kraja sedmcie jer trebamo naplatiti neki posao u Crnoj Gori. Radnici su uz Klepu. Na Odboru povjerilaca je prošao stečajni plan i mi sada čekamo da ga Vlada HNK razmotri i da za direktora upravo imenuje Saliha Klepu, napominje Ćosić.
No, sam direktor Klepo kaže kako se u medijima govori jedno,a  drugo se radi u preduzeću.
– Stečajni urpavnik slao je u nekoliko navrata ljude da mu dam ključeve. Prljava je to igra. Od aprila prošle godine sam na mjestu direktora kao volonter. Kredit od osam miliona je priča za malu djecu, ko će to odobriti i ko će stati iza toga. S druge strane, niko u firmi ne radi na marketingu, neće kuapc iz Srbije sam doći u Jablanicu. Imamo male kupce iz okoline, ali Granitu to nije dovoljno, naglašava Klepo.
Prema nejgovim riječina, Granit je dužan samo sedam miliona KM za doprinose radnicima, koji se godinama nisu uplaćivali.
– Pored toga, u firmi od onih sa visokom stručnom spremom imamo jednog pravnika prirpavnika i jednog rudarskog inžinjera. Zima ne može biti izgovor za neisplaćivanje plata, uvijek se ljeti ostavljalo na stranu novca za zimski period. I ne može se stečajni rrpavnik kriti iza sudije, smatra Klepo.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close