Nove cijene: Cigarete skuplje za 45 feninga

Od 1. januara, kako su građani Bosne i Hercegovine već i navikli, očekuju nas nove cijene cigareta, i to više za oko 45 feninga.

Promjena cijena vrši se, kako su nam kazali u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, u skladu sa cijenama koje su dostavili distributeri i proizvođači cigareta u našoj zemlji.

Razlika akciza

Povećanje cijena cigareta je u skladu sa novom odlukom o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete koja je na snazi od početka 2014. godine, a prema kojoj se akciza obračunava proporcionalno u visini 42 posto od maloprodajne cijene i fiksna u iznosu od 0,90 KM po paklici cigareta.

– To je nastavak usklađivanja akciza na cigarete u BiH sa EU. Cijeli taj proces smo počeli 2009. godine kada je i stupio na snagu Zakon o akcizama u BiH i predviđeno je da se u periodu od 2009. do 2015. izvrši usklađivanje sa EU. Ono što je vrlo važno napomenuti jeste da svi oni koji prometuju cigarete moraju 1. januara 2014, prije prometovanja, izvršiti popis zaliha cigareta. Na tako utvrđene zalihe moraju izvršiti, odnosno obračunati, razliku akcize u skladu sa novom odlukom koja stupa na snagu početkom 2014. godine, a razliku akcize moraju uplatiti na jedinstveni račun Uprave do 10. januara 2014. godine, kazao nam je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

U prodaji će se, i nakon 1. januara, do isteka zaliha moći naći cigarete sa starim markicama na koje je obračunata razlika akcize, ali nove maloprodajne cijene moraju biti istaknute na vidnom mjestu svakog maloprodajnog objekta.

I naredne, 2015. godine, predviđeno je dalje usklađivanje akciza sa legislativom EU, kada bi se trebala dostići minimalna akciza po paklici cigareta koja bi trebala iznositi 2,60 KM, koliko je iznosila minimalna akciza u EU u momentu usvajanja Zakona o akcizama u BiH 2009. EU je u međuvremenu povećala minimalnu akcizu i ona sad iznosi oko 3,60 KM, što znači da će nadležna tijela koja kreiraju politiku indirektnih poreza, a to su Upravni odbor, Vijeće ministara i Parlament BiH, morati donijeti odluku o daljnjem nastavku usklađivanja oporezivanja akciza cigareta u našoj zemlji sa legislativama EU i nakon 2015. godine.

Rezani duhan

– Upravni odbor UIO izvršio je izmjene i dopune Zakona o akcizama u smislu da se i duhan, pored proporcionalne akcize oporezuje i fiksna u iznosu od 10 KM po kilogramu, odnosno na cigarilose 50 KM na 1.000 komada. To tek treba da prođe Vijeće ministara i PSBiH, tako da bi nas eventualno u 2014. godini mogle očekivati i izmjene i dopune Zakona o akcizama kako bi se na neki način ujednačilo oporezivanje akcizom cigareta i duhana. U proteklom periodu smo imali veliki pad izdatih akciznih markica na cigarete iz razloga što sve veći broj ljudi prelazi na konzumiranje duhana jer je iz godine u godinu sve jeftiniji u odnosu na cigarete, istakao je Kovačević.

Vrsta cigareta Nove cijene
Aura Gold Premium 4,00 KM
Drina denifine 3,00 KM
Marlboro Flavor Plus 4,30 KM
Eve Divine Slims 100 3,50 KM
Davidoff Classic 4,00 KM
Imperial Classic Blue 2,90 KM
Ronhill White 3,70 KM
MC 9 3,00 KM
Camel 4,00 KM

oslobođenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close