Afera u Turskoj stopira gradnju koridora 5C?

Direktor Javnog preduzeća “Autoceste FBiH” Ensad Karić nije želio komentirati novonastalu aferu u Turskoj, u okviru koje je zamrznuta imovina vlasnika kompanije “Cengiz Insaat” Mehmeta Džengiza (Cengiz), čija firma u BiH gradi najvredniju dionicu autoputa dugu 20 kilometara.

Vidio u medijima

Upravo su Karić i premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP) u maju 2012. godine potpisali ugovor s Mehmetom Džengizom za gradnju dionice Vlakovo – Tarčin na koridoru 5C, čija je vrijednost procijenjena na 237 miliona dolara.

No, ovaj međunarodni tender već duže je i pod lupom bh. istražnih organa, jer je posao dobio Džengiz iako je ponuda italijanskog konzorcija bila povoljnija.

No, Karić kaže da ne može komentirati nešto što se dešava u drugoj državi, jer su to za sada sve samo špekulacije.

– Sve što sam vidio je iz medija. Tako da ne mogu špekulisati i nema potrebe da o tome uopće govorim – kazao nam je Karić.

Na naše pitanje može li ova afera poremetiti planove poslovanja Džengiza u BiH kada je u pitanju gradnja dionica na koridoru 5C, a pogotovo u slučaju eventualnog hapšenja Džengiza, o čemu mediji u Turskoj bruje već danima, Karić je odgovorio:

Neki problemi

– Ne znam stvarno, može biti svašta, ko to zna. Ono što ja znam jeste da neće biti nekih problema, ali da ih ja branim (Džengiz) ili ne branim, neću da ulazim u to. Vidjet ćemo sve.

Podsjećamo, sud u Turskoj zamrznuo je prije nekoliko dana imovinu vlasnika kompanije „Cengiz Insaat”. Optužen je za mito, obmanjivanje, falsificiranje službenih dokumenata, prijetnje i pridobivanje državnih dobara uz kriminalne aktivnosti.

Sporna pruga Ankara – Istanbul

Firma “Cengiz Insaat” pod istragom je i zbog mogućih pronevjera prilikom gradnje brze pruge Ankara – Istanbul, objavili su mediji u Turskoj.

Ova firma tereti se da je štimala tendersku dokumentaciju, rušila konkurenciju i da je djelovala po političkom nalogu.

No, gradonačelnik Istanbula Kadir Topaš (Topas) odbacio je ove optužbe. Džengiz se dovodi u vezu i s administracijom Topaša, pa se u turskim i stranim medijima, poput “Financial Timesa”, navode i lične veze vlasnika Džengiza i Topaša.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close