Novalićev švicarski model: Siromašni će pomagati siromašne, a Elektroprivreda će ubirati profit!

Fadil Novalić je obmanuo javnost najavom poskupljenja struje od dva do tri posto. U stvarnosti će struja poskupiti osam posto! Računica pokazuje da će skuplju struju plaćati i domaćinstva na granici siromaštva ali i da će Elektroprivreda značajno povećati svoju dobit

 

Računao: Semir Mujkić

 

Federalni premijer Fadil Novalić najavio je kako će struja za veliku većinu domaćinstava u Federaciji poskupiti kako bi se smanjili računi za najsiromašnija domaćinstva. Novalić je za Fenu izjavio kako se radi o socijalnom programu koji treba pomoći penzionerima i siromašnima. Hvale vrijedna namjera federalnog premijera u pozadini krije potpuno pogrešnu matematiku i skrivenu informaciju da će struja u Federaciji poskupiti za cijelih osam posto!

Novalić je rekao kako u Federaciji ima oko 800.000 domaćinstava i neobjašnjivom matematikom izračunao da je čak 87 posto njih “imućnije”.

“Imamo oko 800.000 domaćinstava (670.000 Elektroprivreda BiH i 180.000 Elektroprivreda HZHB). Naša ideja je da se kod 700.000 imućnijih porodica poveća cijena struje za recimo dva ili tri procenta da bismo do nekih 100 kilovata subvencionirali ovih 100.000 porodica”, izjavio je Novalić za Fenu ali nije objasnio po kojim kriterijima je 700.000 domaćinstava “imućnije”.

Također, premijer je rekao kako se radi o povećanju cijene za dva ili tri procenta. Narednom izjavom je demantovao sam sebe.

“Ako imamo porodicu, koja ima prihodnu osnovu recimo 320 maraka penzije i nema ništa više prihoda, ta porodica ima račun za struju 20 maraka. Mi ćemo reći 15 maraka je subvencija, a 5 maraka je mjerno brojilo, ali ne plaća Vlada FBiH, nego to socijaliziraju onih 700.000 porodica, koji će možda platiti dvije ili tri marke više. U Federaciji je prosječan račun 37 maraka, te će ovi plaćati 40 maraka, a socijalno ugroženi 5, umjesto 20 maraka”, izjavio je Feni federalni premijer Fadil Novalić.

Jednostavna matematika iz osnovne škole kaže kako povećanje sa 37 na 40 maraka nije “dva ili tri posto”, nego cijelih osam posto! Povećanje od tri posto na prosječan račun od 37 maraka bilo bi malo manje od jedne marke a ne tri.

U daljem objašnjenju poskupljenja struje Novalić je napravio još jednu matematičku grešku.

“To je švicarski model. U osnovi struja će poskupjeti za neke, to što se skupi preći će na socijalno-ugrožene. Po tom osnovu ukupni prihod Elektroprivrede BiH ne bi narastao”, kazao je Novalić.

Ponovo računamo… Tri marke više u prosjeku za 700.000 domaćinstava je 2,1 milion maraka mjesečno više za Elektroprivredu. Subvencija od 15 maraka u prosjeku za 100.000 domaćinstava će koštati Elektroprivredu 1,5 miliona maraka mjesečno. Razlika je 600.000 maraka koje će zadržati Elektroprivreda odnosno kasnije ih kao dividendu uplatiti Vladi Federacije. Na godišnjem nivou to je 7,2 miliona maraka! To je oko dva puta viša od dosadašnjih godišnjih dobiti ove kompanije.

Prihod Elektroprivrede bi na ovaj način porastao značajno i nikako ne bi ostao isti kako je najavio premijer.

Kada smo već spomenuli prihod i dobit Elektroprivrede zanimljiv je podatak kako je dobit ove kompanije prije oporezivanja u 2014. godini iznosila 3,2 miliona maraka. Na kraju godine Elektroprivreda je isplatila dividendu od 2,2 miliona maraka, piše u nekonsolidovanom finansijskom izvještaju kompanije za 2014. godinu.

Federacija je vlasnik 90 posto dionica kompanije pa joj je pripalo nešto manje od dva miliona maraka. Ovaj novac je više nego dovoljan da se njime subvencioniraju najugroženiji bez povećanja cijene struje.

Umjesto ovoga Novalić je izabrao “švicarski model”.

Navodeći da je u pitanju solidarnost na djelu tvrdi da “sve ukupno struja ne bi poskupjela, ali bi za bogatije bila skuplja, dok za 100.000 porodica bila bi besplatna ili jeftinija”.

Novalićeva statistika o broju siromašnih domaćinstava je tačna, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. Broj imućnih domaćinstava, međutim, nije. Premijer tvrdi da je 87 posto domaćinstava “bogatije” dok podaci Zavoda pokazuju da u Federaciji ima 76,8 posto domaćinstava “koja definitivno nisu siromašna”. Između “ne biti siromašan” i biti “imućan” ogromna je razlika. Tu između nalaze se i domaćinstva na granici siromaštva.

Od 100 siromašnih domaćinstava, 58,7% ih živi u Federaciji BiH gdje otprilike svako šesto domaćinstvo živi u oskudici, podaci su iz posljednje ankete o siromaštvu u domaćinstvima za 2011. godinu.

Ovi podaci pokazuju da će dio domaćinstava koja su na granici siromaštva imati veće račune za struju i subvencionirati još siromašnija domaćinstva na isti način na koji će to raditi najbogatija domaćinstva u Federaciji među kojima je i domaćinstvo porodice Novalić.

(zurnal.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close