Kultura

Nova Uprava Provincije Bosne Srebrene posjetila Srebrenicu

Nova Uprava Provincije Bosne Srebrene, koja je izabrana na zasjedanju provincijskog Kapitula prije tri dana, posjetila je danas Srebrenicu i kapelu Sv. Marije.

Ova kapela je izgrađena na temeljima prvog franjevačkog samostana u Bosni i Hercegovini, koji je izgrađen neposredno po dolasku franjevaca na ove prostore u 13. vijeku. Članovi nove Uprave, na čelu sa novim provincijalnim ministrom fra Jozom Marinčićem služili su svetu misu u ovoj kapeli.

„Završili smo povincijski Kapitul Bosne Srebrene na kom je izabrana nova uprava ove provincije i odlučili smo da posjetimo danas Srebrenicu. Ovo ovdje mjesto predstavlja mjesto naših korijena i u tom smislu je veoma značajno za nas“, rekao je novi provincijalni ministar fra Jozo Marinčić.

Prva posjeta nakon izbora nove Uprave je veoma značajna za župu Zvornik i Srebrenica i ima jedno simbolično značenje.

“Ova današnja posjeta samo pokazuje da se mi vraćamo u jednom duhovnom smislu svojim korijenima. Meni je izuzetno zadovoljstvo da je nova Uprava odlučila da posjeti baš ovu župu koja na neki način predstavlja i kolijevku franjevačke zajednice”, istakao je fra Niko Josić, župnik župe Zvornik-Srebrenica.

U današnjoj posjeti Srebrenici pored provincijalnog ministra fra Joze Marinčića bili su i novoizabrani vikar ove Provincije fra Petar Jeleč, kao i svih šest članova Uprave i generalni vizitator fra Ivo Skoko.

Nakon svete mise posjetili su i Memorijalni centar u Potočarima i odati počast žrtvama genocida u Srebrenici. Na putu za Srebrenicu nova Uprava Provincije Bosne Srebrene je boravila i u Olovo koje, takođe, ima značajnu uloga u istoriji franjevaca na ovim prostorima.

nas-portal.info

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close